18°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 15°C

03.08.2020 / 10:04 Regija - Predstavnici civilnog društva

Zločini u Oluji su odgovornost svih nas

Zločini u Oluji su odgovornost svih nas
Foto: Arhiv
Ove godine, kada Republika Hrvatska proslavlja 25. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, predstavnici civilnog društva obratili su se građanima i građankama Hrvatske uime onih čiji se glasovi – posebno u ovakvim, slavljeničkim, prilikama – rijetko čuju.

- Možemo li kao društvo, nakon 25 godina, čuti svjedočanstva druge strane koja je patila u ratu, pustiti da nas priča prognanih sunarodnjaka dotakne, priznati tuđe stradanje. Mi, koji od 2014. godine aktivno protestujemo svake godine uoči Oluje na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, želimo živjeti u društvu koje je dovoljno hrabro preuzeti odgovornost i suočiti se s prošlošću - saopćeno je putem zajedničke izjave Centra za žrtve rata "ROSA" i Centra za građansku hrabrost iz Zagreba, Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu - CDTP iz Banja Luke, Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije "UDIK" iz Sarajeva i Ženske mreže Hrvatske.

Iz tih udruženja navode da "zločine ne opravdavaju drugim ratnim zločinima. Niti ih opravdavaju, niječu, prešućuju time što na ovaj dan govore o zločinima počinjenim u akciji Oluja.

- Naprotiv, na isti način tražimo odgovornost za sve zločine počinjene u zemljama bivše Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog društva iz tih zemalja podsjedamo na odgovornost vlada koje te zločine nisu osudile i kaznile obzirom da 25 godina svjedočimo državno organizovanom poricanju ovih ratnih zločina. Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedočimo ovih dana. Nadamo se da de simbolični korak pratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata - stoji u saopćenju.

Pozivaju građane i građanke Republike Hrvatske da preuzmu inicijativu, "jer su političke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopolitičke svrhe, te umjesto osude veličale ratne zločine".

- Još jednom podsjećamo da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišdenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinioci. Želimo li da se rat prestane zloupotrebljavati a država militarizovati, založimo se za jačanje kulture odgovornosti, suočavanja s prošlošdu, kulture kažnjivosti svih ratnih zločina kao i iskrene solidarnosti sa svim žrtvama rata - zaključili su predstavnici civilnog društva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo