12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

02.08.2020 / 14:31 Politika - Politički čin

HNS pozdravio odluku Milanovića da odlikuje HVO i MUP tzv. Herceg-Bosne

HNS pozdravio odluku Milanovića da odlikuje HVO i MUP tzv. Herceg-Bosne
Arhiv / Vijesti.ba
Najava predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića o odlikovanju postrojbi HVO-a i MUP-a tzv. Herceg Bosne je istinski državnički potez kojim se prepoznaje uloga HVO-a kao legitimne vojne snage hrvatskog naroda koja je obranila BiH, ...

... ali i dala svoj nemjerljiv doprinos slobodi hrvatskog naroda.

Navodi se ovo u saopćenju HNS-a.

- Ovaj potez predsjednika Milanovića je odavanje počasti za naše zajedništvo u Domovinskom ratu koja je rezultirala veličanstvenom pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja Hrvatske kroz obilježavanje naše najveće, i zajedničke povijesne pobjede i godišnjice VRO „Oluja“. Predsjednik Milanović je takvo što prepoznao i kroz svoje ustavne ovlasti kao predsjednika RH, ali i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH odlučio i realizirati. Ovom odlukom napravio je snažan politički čin koji Hrvati u BiH posebno cijene, navode iz HNS i dodjaju:

- Kroz odlikovanja HVO-a i MUP-a Herceg Bosne legitimne hrvatske vojne snage službeno se stavlja tamo gdje i pripadaju svih 25 godina nakon Domovinskog rata – u ponosni i veličanstveni vrh Domovinskog rata. Nikada nismo, pa čak ni u najtežim trenucima, pokleknuli niti pristali da se baci ljaga na stvarnu ulogu Hrvatskog vijeća obrane, koja je jedina, od prvog trenutka, stala na branik obrane obje domovine hrvatskog naroda.

- Pokušaji povijesnog revizionizma, kojemu HVO i naši branitelji i danas svjedoče u Bosni i Hercegovini je nešto na što nikada nećemo pristati, niti od naše borbe za istinu i pravdu odustati.

Podsjećamo, potpisana Splitska deklaracija (sporazum) od 22. srpnja 1995. omogućila je konačnu deblokadu Bihaća i zajedničko djelovanje postrojbi HV-a, HVO-a i Armije BiH. Oni koji i danas osporavaju ulogu HVO zaboravljaju da bi bez ove zajedničke akcije, prostor bihaćke regije pogodila tragična sudbina Srebrenice. Tom akcijom napravljene su ključne pretpostavke za okončanje srpske agresije i kasnije potpisivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Daytonu. Ovo su povijesne činjenice koje ne smiju i neće biti zaboravljene, niti dopuštamo da se uloga HVO-a u postizanju trajnog mira na ovim prostorima umanji ili na bilo koji način obesmisli, navode iz HNS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo