8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

01.08.2020 / 15:29 BiH - Održana komemoracija

Tuzla se oprostila od Salke Bukvarevića

Komemoracija u povodu smrti federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića održana je u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru.

Komemoracija u Tuzli je upriličena nakon što je održana u Sarajeva, u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članova porodice preminulog ministra.

Nakon komemoracije, ispraćaj, dženaza i ukop ministra Bukvarevića će biti obavljeni u haremu Džindić džamije u Tuzli.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Rođen je 1967. godine u Gornjem Hrasnu, Općina Kalesija.

Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao je 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine. Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.

Novalić se oprostio od Bukvarevića na komemoraciji u Tuzli

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je na komemoraciji federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću, održanoj u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Bukvarević je preminuo 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a Novalić je još jedanput uputio oproštajne riječi kolegi i prijatelju.



- Rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države. Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna, kao i njegova poštena rudarska porodica, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti - rekao je Novalić.

Naglasio je da "oni koji su u najtežim vremenima za odbranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života".

- U godinama koje je proveo na čelu boračkog ministarstva uradio je mnogo toga za dobrobit ove populacije, a samo on i oni koji su istinski pratili njegov rad znaju koliko je to bilo teško postići. I naravno znaju to borci i njihove porodice. Trudio se da svi u vlasti razumiju kako su upravo borci najzaslužniji što imamo državu Bosnu i Hercegovinu. Poseban osjećaj imao je za članove porodica šehida i poginulih boraca - kazao je federalni premijer.

Zildžić: Bukvarević je bio veliki čovjek koji je sebe dao domovini

Salko Bukvarević ostavio je neizbrisive tragove u političkom životu Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine - izjavio je danas predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla Salko Zildžić na komemoraciji koja u čast preminulog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića održana u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Zildžić je rekao ovom prilikom da je Bukvarević srcem i djelima bio veliki čovjek koji je sebe dao domovini.

-Svoje i potrebe svoje porodice podredio je potrebama društva, države, saboraca, stranačkih kolega, simpatizera i onog običnog čovjeka kome je potreban putokaz i pomoć u društvu. Nikada se nije štedio za potrebe drugih, nije se štedio da primjerom prenese kakav treba da bude hizmećar i vođa - istakao je Zildžić.



Bukvarevićev životni put, naveo je on, karakterišu i velika iskušenja, kao i mnogi ostvareni uspjesi, od perioda agresije pa do današnjih dana. Nikada nije bilo posustajanja na putu borbe za bolje i pravednije društvo u kojem živimo.

-Pored mnogih činjenica izrečenih o životnom putu našeg ahbaba, brata, kolege, učitelja, jednoj i mi danas svjedočimo i njeni smo savremenici. Ta činjenica ogleda se u iskazanom poštovanju, žalu i tuzi velikog broja dobrih i iskrenih ljudi - dodao je Zlidžić.

Podvlači da je Bukvarević bio jedan od najvrijednijih ministara u Vladi FBiH, "dobroćudan i dobar predsjednik, uzorit suprug, babo koji je pored svih obaveza koje je nosio na plećima, ipak podigao čestitu djecu".

Skopljak: Prerani odlazak Bukvarevića nenadoknadiv gubitak za BiH i TK

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona  Fahrudin Skopljak oprostio se od federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, koji je preminuo 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

- Duboko nas je potresla vijest da je nas Salko izgubio bitku sa ovom opakom bolešću.
Meni je čast što danas mogu reći da je Salko bio moj prijetelj i sto mogu posvjedočit da je bio istinski patriota ove države i častan čovjek - rekao je Skopljak na komemoraciji Salki Bukvareviću u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Skopljak ističe da je Bukvarević posljednjih 30 godina svog života posvetio odbrani domovine i izgradnji i jačanju njenih institucija, te da je na tome radio istrajno, hrabro, nenametljivo, zbog čega je njegov prerani odlazak sa ovog svijeta nenadoknadiv gubitak za BiH, TK, a posebno za SDA, jer je SDA bila prepoznatljiva po Bukvareviću, a posebno tuzlanska SDA.



- U Vladi FBiH je vodio najteži resor ali je radeći taj posao uvijek bio miran i staložen i ima neke simbolike u tome sto je njegov zadnji ovodunjalučki put bio Marš mira u Srebrenicu. Borio se za prava žrtava rata i ovodunjalučki put završio odajući počast žrtvama genocida u Srebrenici - istakao je.

Navodi da je Bukvarevićev rad u državnim institucijama besprijekoran, ali da je obavljao i važniji posao od toga. Odgojio je dvoje divne djece i izveo ih na pravi put.

-Svi znamo kakav je Salko insan bio i danas su nam osjećaji pomiješani, osjaćamo tugu sto nas je napustio i ponosni smo sto smo ga poznavali. Crni labude, molim Svevišnjeg da te smjesti u jato Dženetskih ptica, a da porodici da snage i sabura u ovim trenucima velike kušnje - zaključio je Skopljak.





Foto galerija: FENA

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo