°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

31.07.2020 / 19:00 Regija - Aleksandar Vučić

Narednih dana nova Skupština Srbije, a Vlada do kraja avgusta

Narednih dana nova Skupština Srbije, a Vlada do kraja avgusta
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

U Srbiji će u narednih nekoliko dana biti konstituisana nova Skupština Srbije, a nova vlada očekuje se do 25. avgusta, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Odmah po konstituisanju Skupštine, krenuće se dalje sa stranačkim razgovorima, kako bi se formirala vlada do 25. avgusta - rekao je Vučić na pres konfernciji, nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, čiji je lider.

On je rekao da će nova vlada biti najbolji izbor za Srbiju da radi u naredne četiri godine i u uslovima teških razgovora oko Kosova, u krizi sa virusom korona i najtežoj ekonomskoj krizi.

Što se tiče koalicija, Vučić je rekao da je na sjednici Predsjedništva SNS-a razgovarano o tome ko će biti koalicioni partneri, te da su postojale ravnopravno četiri opcija – da SNS ide sa SPS i manjinama, zatim SPAS-om Aleksandra Šapića i manjinama, pa SPS-Šapić i manjine i na kraju da SNS formira sam vladu.

Prema njegovim riječima, u Srbiji će, skladu sa Ustavom, u narednih nekoliko dana biti verifikovani mandati novih poslanika Skupštine Srbije i ući će se u postupak izbora predsjednika i sekretara i drugih skupštinskih tijela.

On je dodao da će sjednica parlamenta biti održana u zdanju Skupštine Srbije, i pored prijetnji nekih esktremista, jer je narod izabrao narodne poslanike i njihova obaveza je da budu u Skupštini.

Vučić je rekao da je na sjednici Predsjedništva SNS-a bilo riječi o tome šta SNS može da ponudi, a mnogi su na stanovištu da je potrebno dosta toga promijeniti, ljudi žele nova lica u skupštini i vladi, a SNS je razumjela poruku ljudi.

- U nekim gradovima će doći do promene gradonačelnika i predsednika opština. U Skupštini će biti više mladih lica - rekao je Vučić.

Izbori u Srbiji održani su 21. juna, a pobjednik izbora je SNS, sa više od 60 odsto osvojenih glasova, tako da mu pripada 188 mandata u parlamentu.

U parlament su ušli i SPC-Јedinstvena Srbija sa 32 poslanika, SPAS-Aleksandar Šapić 11 mandata.

Od manjinskih lista, svoje predstavnike u parlamentu će Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora sa devet mandata.

Lista Muamera Zukorlića dobila je četiri poslanička mjesta, po tri poslanika će imati liste Albanaca sa juga Srbije i SDA Sandžaka - Sulejmana Ugljanina.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo