8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

31.07.2020 / 17:43 Regija - Potpredsjednik SNV

Milošević: "Oluja" istovremeno i legitimna i kriminalna

Milošević: "Oluja" istovremeno i legitimna i kriminalna
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Saša Milošević izjavio je danas da je akcija hrvatske vojske i policije "Oluja" istovremeno legitimna i kriminalna, oslobađajuća, ali i da je etničko čišćenje.

- Pred nama je vrijeme u kojem tek treba da vidimo hoće li doći do istinske promjene u politikama sjećanja - istakao je Milošević na debati u organizaciji "Dokumente".

On smatra da bi sa hrvatske strane manifestacijama kojima se obilježava "Oluja", osim slavlja, trebalo dodati suze i žaljenje za ubijenim srpskim civilima, a sa srpske strane prihvatiti činjenicu da je "Oluja", osim egzodusa, bila i "legitimna akcija hrvatske vojske kojom je oslobođena trećina okupirane teritorije - prenio je portal Indeks.

- U dijaboličnom odnosu prema "Oluji", iz moje perspektive, potrebno je oponirati prevladavajućem narativu i jasno reći kako je "Oluja" istovremeno legitimna i kriminalna, oslobađajuća, ali i etničko čišćenje - poručio je Milošević.

Novinar nedjeljnika "Novosti" Јerko Bakotin govorio je o primjeru zločina u Dvoru na Uni u avgustu 1995. godine kao primjeru događaja o kojem i danas postoje različite interpretacije o tome ko su počinioci.

Učesnici debate su istakli važnost nastavka kritičkog suočavanja sa prošlošću sa jedne strane, te izražavanje empatije prema žrtvama sa druge strane, kao važnih elemenata izgradnje kulture sjećanja, odnosno preduslova dugoročne izgradnje mira.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo