4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

30.07.2020 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Nikšić pojasnio kakve bi bile posljedice usvajanja deklaracije o Srebrenici

Nikšić pojasnio kakve bi bile posljedice usvajanja deklaracije o Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Skupština Kantona Sarajevo na inicijativu zastupnika Damira Nikšića prije dva dana jednoglasno je usvojila deklaraciju kojom se predviđa da se Sarajevu proglase nepoželjnim svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Dan kasnije zastupnik Nikšić je putem svog Facebook profila upozorio javnost da bi deklaracija mogla biti opozvana zbog pritiska predstavnika diplomatskog kora u našoj zemlji predvođenog Ambasadom SR Njemačke.

Zastupnik Damir Nikšić u razgovoru za Vijesti.ba pojasnio je o čemu se radi. On je kazao kako na njega lično nije vršen pritisak, te da je za pritisak diplomatskog kora saznao od predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

„Moja telefonska kartica je isključena zato što sam na odmoru van BiH pa me niko nije mogao dobiti čak i da je htio vršiti pritisak na mene lično. Mene je putem Vibera nazvao predsjedavajući Čelik od kojeg sam saznao da je pod pritiskom diplomatskog kora koji zahtijeva odgovore na pitanja u vezi statusa biznisa, firmi, banaka, kompanija itd. porijeklom iz njihovih zemalja, a koji su prisutni u Sarajevu. Ako se ne varam Njemačka ambasada je naročito insistirala na jasnim instrukcijama“, kaže Nikšić.

Nikšić kaže da to nije shvatio kao pritisak, ni kao ucjenu, već prije svega kao suočavanje sa mogućim posljedicama ove deklaracije po ekonomiju Sarajevskog kantona, pa i BiH, s obzirom na to da predstavlja jasnu i nedvosmislenu poruku svima na koga se odnosi, a i da ima diplomatsku snagu (iako nema snagu zakona).

„Predsjedavajući je u šali, ali i s izvjesnom dozom zebnje, rekao da bi, ostanem li pri tekstu deklaracije, mogao doći na “crnu listu”, (valjda Evropske unije, Njemačke, ne znam na koga tačno je mislio). I ne samo ja, već i on, i svi drugi. Ne vjerujem da mu je iko tim zaprijetio, ali to je otprilike atmosfera koju sam osjetio preko Vibera. Pitao me je da li su mene kontaktirali iz ambasada, rekao sam da nisu jer me ni ne mogu dobiti“, kaže zastupnik Nikšić.

Na pitanje kakve posljedice mogu biti zbog usvajanja Deklaracije, a kakve ukoliko bi se ona opozvala, Nikšić odgovara;

„Posljedice napuštanja Sarajeva od strane svih biznisa i kreditora iz onih država koje nisu usvojile Rezoluciju o Srebrenici, a to je veći dio članica EU, pa i Turska - bile bi devastirajuće za glavni grad BiH“, ističe on.

On kaže kako ne vjeruje da bi Mirza Čelik izmislio priču.

„Ne vjerujem da je predsjedavajući Čelik izmislio sve ovo da bi me natjerao da pristanem pisati kolegiju SKS da povučemo deklaraciju na narednoj hitnoj sjednici i revidiram njen tekst za ubuduće. Mislim da je bio iskreno zabrinut i ja sam pristao to učiniti zbog ostalih kolegica i kolega, a i kako ne bi ekonomsku situaciju u Kantonu Sarajevo dodatno otežali“, kazao je Damir Nikšić.

Nikšić zaključuje kako ne zna da li je iko vršio pritisak na druge njegove kolege zastupnike u Skupštini KS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo