8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

29.07.2020 / 18:35 Politika - Za izbore nakon 12 godina

SDA pokrenula inicijativu za jedinstvenu mostarsku listu probosanskih stranaka

SDA pokrenula inicijativu za jedinstvenu mostarsku listu probosanskih stranaka
Foto: Klix

U povodu nadolazećih lokalnih izbora u Mostaru, koji će se održati nakon 12 godina, Gradska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) jednoglasnom je odlukom uputila inicijativu za formiranje jedinstvene mostarske liste svih probosanskih stranaka.

Akcenat je stavljen na povećanje izlaznosti birača u Mostaru i dijaspori, nakon što je predsjednik Gradske organizacije Salem Marić na redovnoj sjednici prezentovao Izvještaj o radu Izvršnog odbora GO SDA Mostar za period januar-juli 2020. godine, koji je sadržavao sve najbitnije aktivnosti izvršene u polugodišnjem periodu.

Od navedenih, posebno se ističe politički sporazum za Grad Mostar, kojim je nakon dugih osam godina funkcionisanja Grada bez Gradskog vijeća, osigurano održavanje izbora. Naglašeno je da su prijedlogom novog statuta Grada Mostara, ojačana ovlaštenja predsjednika Gradskog vijeća, te komisija gradskih područja.

Izvještaj je sadržavao prezentaciju važnih projekata koji se finansiraju iz budžeta Grada Mostara i budžeta viših nivoa vlasti. Posebno su izdvojeni projekti putne infrastrukture, najava završetka vodovoda Gubavica-Pijesci, početak radova na sportskoj dvorani u Gradskom području Sjever, izgradnja velikog parka u Vrapčićima, izgradnja tribine na stadionu Rođeni, proširenje kapaciteta bolnice "Dr. Safet Mujić“, projekti u Fejićevoj ulici, te kružni tok kod autobuske stanice.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je 23. jula izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara i oni će biti održani 20. decembra ove godine.

(Vijesti.ba / Klix)

Izdvajamo