12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

29.07.2020 / 17:36 Politika - Curić - Izetbegović

Ojačati veze i intenzivirati saradnju s ciljem poboljšanja položaja Bošnjaka u Sandžaku

Ojačati veze i intenzivirati saradnju s ciljem poboljšanja položaja Bošnjaka u Sandžaku
Foto: Vijesti.ba
Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), posjetila je Stranku demokratske akcije Bosne i Hercegovine i tom prilikom se susrela s predsjednikom Bakirom Izetbegović.

Predsjednica BNV-a je informisala Izetbegovića o trenutnoj situaciji u Sandžaku izazvanoj pandemijom koronavirusa te izrazila zahvalnost na podršci koju su BiH i SDA pružili narodu Sandžaka.

Tema razgovora bila je i položaj Bošnjaka u Srbiji te opravdanim zahtjevima za ostvarivanjem prava koja su Bošnjacima zagarantovana Ustavom i zakonima Srbije. Izetbegović je izrazio podršku radu i djelovanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Sagovornici su konstatovali da je u budućnosti potrebno ojačati veze i intenzivirati saradnju s ciljem poboljšanja položaja Bošnjaka u Sandžaku koji svoja prava trebaju ostvariti kroz djelovanje BNV-a.

Curić je informisala predsjednika SDA o pozivu upućenom bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama, zaključuju iz BNV-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo