18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

29.07.2020 / 12:28 BiH - NSRS

Bratić: Dodik pokazuje političke mišiće kako bi sakrio probleme u RS

Bratić: Dodik pokazuje političke mišiće kako bi sakrio probleme u RS
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Poslanička grupa "Zajedno za BiH" protiv je današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, jer smatraju da nije bilo osnova da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik proglasi veoma štetnim po vitalne interese RS tri odluke usvojene bez...

....konsenzusa na sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula. 

Uime te poslaničke grupe Senad Bratić (SDA) je rekao da je današnja sjednica Dodikovo "pokazivanje političkih mišića", te pokušaj da skrene pažnju sa životnih problema građana u RS. 

- Dodik pokušava da pokaže nefunkcionalnost BiH, što nije moguće. Bojim se da će samo destabilizirati RS - kazao je on. 

Naveo je da Dodik šalje lošu poruku uime RS kada je u pitanju borba protiv terorizma u svijetu. 

- Bespredmetno je tražiti razloge da je po RS štetna odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD u vezi s upotrebom putničkih informacija i borbe protiv terorizma - rekao je Bratić i naveo da taj sporazum ne može biti štetan po vitalni interes entiteta. 

Ukazao je da po RS ne može biti štetan ni Sporazum o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021., kao i odluka o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021. 

Ističe da je neophodno unaprijediti obrazovanje u BiH, jer je to potrebno za budućnost države. 

- Dodik ne smije sprečavati našu djecu da dobiju kvalitetno obrazovanje - ukazao je poslanik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH".

Član Predsjendištva BiH Milorad Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta RS i pozvao danas poslanike Narodne skupštine da dvotrećinskom većinom podrže njegov stav. 

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo