6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

28.07.2020 / 20:56 Politika - 1.135.335.825 KM

Skupština KS usvojila rebalans budžeta

Skupština KS usvojila rebalans budžeta
Foto: Screenshot
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na sjednici po hitnom postupku usvojili rebalans budžeta KS za 2020. godinu u iznosu od 1.135.335.000 KM.

Usvojen je također i prijedlog o izvršenju rebalansa budžeta za ovu godinu.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je obrazložio da je to već drugi rebalans budžeta u ovoj godini, a prvi je bio 7. maja ove godine a donesen je zbog ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom.

Glavni razlog za pripremu rebalansa budžeta je ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u KS, čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja koronavirusa.

- Proces administriranja finansijskih sredstava dobivenih od MMF-a, s viših nivoa ka nižim, već dugo traje a privrednici to čekanje sve teže podnose. U takvoj situaciji najmanje što Vlada KS može učiniti jeste da rebalansom budžeta omogući isplatu podrške privredi iz budžetskih sredstava - ocijenio je ministar Halebić.

 MMF je odobrio oko 36,1 milion KM sredstava, ali iako sredstva još nisu dostavljena Kantonu, isplata sredstava će biti izvršena iz redovnih budžetskih prihoda - od poreza, a kada sredstva MMF-a s nivoa Federacije budu raspodijeljena kantonima, bit će ukjučena u budžet zajedno s ostalim budžetskim prihodima.

Naveo je da su sredstva, pored ostalog namijenjena i za isplatu plata, poticaj razvoja male privrede i poticaj zapošljavanja mladih, ali i za otplatu postojećih kredita jer kredibilitet KS-a ne smije biti ugrožen.

- Nastojimo da zadržimo stabilnost javnih finansija, ali i da budžet bude razvojni. A ovim rebalansom je razvojna komponenta prepoznatljiva - naglasio je Halebić.

Akumulirani deficit je planiran za više od jedan milion KM.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo