15°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

28.07.2020 / 17:58 BiH - Inicijativa

Skupština KS: Prekinuti saradnju sa svima koji negiraju genocid

Skupština KS: Prekinuti saradnju sa svima koji negiraju genocid
Foto: Vlada KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su podržali inicijativu Damira Nikšića da se prekine saradnja sa svima koji imaju finansijsku i političku pomoć i podršku od država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U inicijativi zastupnici osuđuju svako negiranje genocida i zahtijeva se od Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom posptuku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida koji bi definisao sankcije za one koji to čine te prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Od Vijeća ministra BiH se traži da objavi zvaničnu listu svih država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu. Traži se i da se Zakonom o zabrani negiranja holokausta i zločina protiv čovječnosti zabrani djelovanje poslovnih subjekata, političkih subjekata, medija, društava i dr. koji su negatori genocida.

Zastupnici Skupštine KS pozvali su Predsjedništvo BiH, entitetske skupštine, skupština kantona i gradova da se pridruže inicijativi.(Vijesti.ba / Avaz)

 

Izdvajamo