15°C
Mostar 26°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

28.07.2020 / 12:47 BiH - Banja Luka

Sutra posebna sjednica NSRS na Dodikov zahtjev

Sutra posebna sjednica NSRS na Dodikov zahtjev
Foto: FENA - Vijesti.ba

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bit će održana sutra u Banjoj Luci, odlučio je danas parlamentarni Kolegij.

Tokom prošle sedmice Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta RS i pozvao poslanike Narodne skupštine da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas. 

Riječ je o sljedećim odlukama: Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluka o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021. 

Dodik je proglasio ove odluke veoma štetnim po vitalne interese RS na osnovu člana V.2. d) Ustava BiH i člana 42. stav 3. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH. 

O tom pitanju treba da se na posebnoj sjednici izjasne poslanici Narodne skupštine RS. 

Dodik je u izjavi za Radio RS istakao da očekuje da Skupština podržati njegov zahtjev i "da će potvrditi politiku odbrane interesa Republike Srpske u smislu onemogućavanja preglasavanja pogotovo na pitanjima koja su važna za status tog bh. entiteta u skladu sa Ustavom".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo