15°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

28.07.2020 / 09:02 Politika - Drugi u ovoj godini

Skupština KS danas o rebalansu budžeta od 1,1 milijardi KM

Skupština KS danas o rebalansu budžeta od 1,1 milijardi KM
Foto: Vijesti.ba

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravlja se o Izmjenama i dopunama Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Planirani Rebalans budžeta iznosi 1.135.335.000 KM.

Tim povodom, ministar finansija KS Jasmin Halebić izjavio je da pripremljeni dokument predstavlja već drugi rebalans budžeta u ovoj godini.

„Ova godina je po svemu specifična tako da ne iznenađuje što je Vlada KS izradila već drugi rebalans. Podsjećam da se u 2020. godini ušlo sa odlukom o privremenom finansiranju, dakle bez budžeta, te je, uzimajući i to u obzir ovo treći put u ovoj godini da se tema budžeta nalazi pred skupštinskim zastupnicima“, kazao je ministar Halebić.

Glavni razlog za pripremu Rebalansa budžeta je ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u KS, čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja koronavirusa.

„Proces administriranja finansijskih sredstava dobivenih od strane MMF-a, sa viših nivoa ka nižim, već dugo traje a privrednici to čekanje sve teže podnose. U takvoj situaciji najmanje što Vlada KS može učiniti jeste da Rebalansom budžeta omogući isplatu podrške privredi iz budžetskih sredstava“, ocijenio je ministar Halebić.

I član UO Udruženja poslodavaca KS Suhad Ećo istakao je da su privrednici insistirali od Vlade KS da se iznađu rješenja za ubrzavanje procedure isplate plaća prema zaposlenima u realnom sektoru koji su to pravo ostvarili prema javnom pozivu objavljenom od strane Ministarstva privrede KS.

„Predviđena sredstva za pomoć privredi KS, koja zbog proceduralnih razloga još uvijek stoje na Federalnoj vladi, mogu se obezbijediti Rebalansom budžeta i time omogućiti da radnici kao i privredni subjekti koji mjesecima čekaju isplatu ta sredstva u konačnici i dobiju“, naglasio je u svom zahtjevu Ećo.

Napomenuo je i da su poslodavci još ranije tražili da se finansijska sredstva za pomoć privredi osiguraju ne čekajući pomoć od MMF-a.

„Upravo zato smo čvrstog uvjerenja da će Skupština KS na današnjoj sjednici prihvatiti Rebalans budžeta i time potvrditi svoju podršku prema privrednicima u KS“, zaključio je Ećo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo