15°C
Mostar 25°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

27.07.2020 / 21:37 Svijet - Migrantska kriza

Malteška vojska spasila 95 migranata

Malteška vojska spasila 95 migranata
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Malteška vojska spasila je skupinu od 95 migranata u ponedjeljak nakon što im se pokvario brod te je postojala mogućnost da se prevrne.

Glasnogovornik malteške vojske potvrdio je, ne navodeći pojedinosti, da će skupina migranata biti prevezena na kopno.

Malteške novine Times of Malta navode, pozivajući se na vladine izvore, da su migranti bili spašeni "vrlo daleko" od malteške obale, ali unutar malteške zone potrage i spašavanja.

Brod je ostao bez goriva te je postojala mogućnost da se prevrne, kazao je u nedjelju Alarm Phone, telefonska služba za migrante u izvanrednoj situaciji. Ljudi na brodu govorili su: "Umiremo."

Više od 30 sati nisu pružili pomoć?

Alarm Phone navodi da je informirao malteške i talijanske vlasti o brodu, ali nisu dobili odgovor.

Navode da Malta više od 30 sati nije pružila pomoć migrantima te da su postojale "sistematske odgode" operacije spašavanja.

Drugu skupinu od 45 migranata spasile su talijanske vlasti i odvele na Lampedusu u noći na nedjelju, navodi Alarm Phone.

Lampedusu, najjužniju točku Italije, preplavili su migranti u proteklim danima te je gradonačelnik kazao da bi moglo biti proglašeno izvanredno stanje.

Agencija ANSA navodi da je preko 150 migranata stiglo noću na otok na kojem su već stotine drugih, većinom iz Tunisa.

Također, postoje navodi o migrantima koji bježe iz migrantskih centara na Siciliji i krše pravila o karanteni, dok je somalijska obitelj koja se iskrcala u Lampedusi prošloga tjedna pozitivna na covid-19


(Vijesti.ba / hina9

Izdvajamo