16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.07.2020 / 18:41 Politika - Siniša Milić

Utvrditi odgovornost za loše stanje zdravstva u Brčkom

Utvrditi odgovornost za loše stanje zdravstva u Brčkom
Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić / Vijesti.ba
Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je Srni da će zatražiti da se utvrdi odgovornost za nezadovoljavajuće stanje u brčanskoj bolnici i Domu zdravlja, iz kojih su ove sedmice poručili da su pred kolapsom.

Milić je rekao da će od Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove (JZU( u Brčkom, koju čine bolnica i Dom zdravlja, zatražiti da utvrdi odgovornost za loše rukovođenje i nezadovoljavajuće stanje u toj ustanovi.

On je istakao da stanje u JZU nije posljedica virusa korona ili priče o nedostatku testova, već je riječ o konstanti koja je uzrokovana veoma lošim rukovođenjem ovom ustanovom u posljednjih nekoliko godina.

“JZU je posebno pravno lice sa svojim budžetom, izdašnom podrškom iz lokalnog budžeta i vlastitom upravljačkom strukturom, ali i sa mnogo lošijim rezultatima nego u periodu kada su Bolnica i Dom zdravlja bili dio javne uprave”, izjavio je Milić, reagujući na nedavnu izjavu direktora Bolnice u Brčkom.

Milić je podsjetio da je iz budžeta distrikta, samo posljednjim rebalansom, izdvojeno 3,5 miliona KM za unapređenje zdravstvene zaštite i povećanje plata u JZU i uvođenje toplog obroka, te da ne postoji zahtjev brčanskog zdravstva kome nije udovoljeno.

“Za rezultat smo dobili još nezadovoljnije zdravstvene radnike i nezadovoljne pacijente i to, prije svega, zbog loše organizacije posla, u kojoj su jedni te isti medicinski radnici izloženi najrizičnijim i najtežim poslovima dok je dio medicinara povlašten i pošteđen. Ne postoji ni plan zamjene 29 ljekara koji će za pet godina otići u penziju”, naveo je Milić.

On je dodao da jedini plan koji se sa uspjehom realizuje u JZU jeste plan pretvaranja ove ustanove u stacionar odakle će se pacijenti upućivati u Tuzlu, Banjaluku i druge centre.

Milić je rekao da su posebna priča nabavke jer, kao zasebna institucija, JZU ima vlastiti budžet i nabavnu službu.

“Već dva mjeseca posjeduju i pi-si-ar aparat za testiranje, ali im nije palo na pamet da nabave testove. Umjesto toga sa podsmijehom su još u martu i aprilu odbacivali svaku ozbiljnost situacije i potrebu nabavke, čak i zaštitne opreme, što će u obliku zapisnika sa sjednica Vlade i Kriznog štaba kao dokaz biti dostupno i javnosti”, istakao je Milić.

Odbili su, kako je pojasnio, da se pi-si-ar otvorenog tipa sa 1. 000 testova smjesti u tu ustanovu, uz obrazloženje da nemaju prostor.

Gradonačelnik Milić je rekao da je samo u JZU moguće da predsjednik Upravnog odbora protestuje protiv odluke direktora, čiji rad nadzire, da se direktor tokom radnog vremena bavi politikom, a poslanik za vrijeme dežurstva kao doktor snima i javno kritikuje organizaciju dežurstva i da na kraju niko ni za šta ne odgovara.

On je naveo da sve to, kao i niz drugih argumenata kojima će biti obrazložen zahtjev, treba da bude dovoljno da se ovo pitanje stavi na dnevni red Upravnog odbora JZU, koji i odlučuje o ovome.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo