1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

23.07.2020 / 20:00 BiH - Šteta i BS Telecom

Tužilaštvo KS preuzima istragu u aferi 'tramvajska stajališta'

Tužilaštvo KS preuzima istragu u aferi 'tramvajska stajališta'
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) početkom naredne sedmice trebalo bi na uvid dobiti detaljni i opširni izvještaj s utvrđenim nepravilnostima oko famoznog projekta gradnje nikad neizgrađenih tramvajskih stajališta.

Ovu informaciju za Vijesti.ba potvrdio je šef Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS Erduan Kafedžić.

Proteklih nešto više od mjesec i po dana peteročlana komisija temeljno je analizirala dokumentaciju o tome kako je bivša Vlada KS, predvođena Edinom Fortom i resornim ministrom Adnanom Štetom, u žurbi isplaćivala 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko BS Telecoma za projekt gradnje tramvajskih stajališta.

- Komisija je završila svoj posao, a između ostalog, i taj predmet oko gradnje tramvajskih stajališta. Kad već govorimo o Grasu, napomenut ću da smo mi analizirali dvadesetak javnih nabavki provedenih u tom javnom preduzeću - kaže Kafedžić.

Naš sagovornik nije želio detaljisati o kakvim se konkretno nepravilnostima radi, jer, kako kaže, Tužilaštvo KS je to koje treba da ocijeni ima li ili nema elemenata krivične odgovornosti.

- Taj izvještaj je jako opširan i veoma detaljan. Generalno, pronašli smo niz nepravilnosti u ovih dvadesetak javnih nabavki koje smo analizirali u Grasu - ističe Kafedžić.

Očekuje da bi pomenuti izvještaj Tužilaštvu KS, Vladi KS i Skupštini KS mogao biti dostavljen već sutra ili u ponedjeljak naredne sedmice. A onda su, dodaje, na potezu te kantonalne institucije.

- Mi smo već danas dostavili dio tog izvještaja. Ured je 6. jula od Zavoda za izgradnju zatražio fotokopije svih sačinjenih izvještaja nadzornog organa - inžinjera, kao i podatak o ulozi lica koje je angažovalo Ministarstvo saobraćaja po ugovoru o djelu. Nakon što te dokumente dobijemo, nadležnim institucijama dostavit ćemo i preostali dio izvještaja - zaključio je Kafedžić u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjetimo, iz budžeta KS za 2019. godinu konzorciju okupljenom oko BS Telecoma isplaćeno je tačno 4.611.287,77 KM, i to u dvije rate. Zanimljivo je da je prva isplaćena 31. decembra 2019., a druga 20. januara 2020., u trenucima kad je postalo jasno da će Vlada Edina Forte biti smijenjena.

BS Telecom je firma bliska kadrovima SDP-a, a cijeli proces je išao kroz Ministarstvo saobraćaja na čijem je čelu tada bio upravo SDP-ov ministar Adnan Šteta.

Za usluge nadzora, ali i projekt menadžera za implementaciju i kreiranje pametnih rješenja, Štetino ministarstvo angažiralo je Adnana Stroila. S njim je Šteta potpisao ugovor o djelu koji se odnosi na prethodno navedene dvije stavke - nadzora i projekt menadžera, što otvara i pitanje eventualnog sukoba interesa.

Stroil je angažovan kao "vanjski ekspert". Mediji su ga ranije dovodili u vezu sa SDP-u bliskim firmama. Suosnivač je firme Mand Consaltung, po pisanju portala Megafon.ba, u njoj su većinom bivši uposlenici i članovi tenderskih komisija u Autocestama FBiH iz vremena kada je SDP bio na vlasti u Federaciji BiH. Prema pisanju megafona, Stroil je bio i član tenderske komisije u Autocestama FBiH koje je tada vodio Ensad Karić, a koja je 2015. godine BS Telecomu dodijelila posao održavanja i dorade sistema naplate cestarina na autoputu A1 u vrijednosti 4,4 miliona KM.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo