°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

23.07.2020 / 10:03 Kultura - Mostar

Predstavljena knjiga Avde Hume “Moja generacija”

Predstavljena knjiga Avde Hume “Moja generacija”
Foto: Vijesti.ba
U okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2020" u srijedu navečer u Centru za kulturu Mostar predstavljanja je knjiga "Moja generacija" Avde Hume.

Profesor emeritus fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirko Pejanović istaknuo je kako je ta knjiga važna za spoznaju prilika u Bosni i Hercegovini nakon sloma kraljevske vlasti i fašističke okupacije.

"Tada se, stjecajem povijesnih okolnosti, Avdo Humo nalazi na čelu organizacije ilegalnog otpora u Sarajevu i među najvažnijim i najodgovornijim ljudima koji organiziraju sredinom 1941. godine pripremu za ustanak. Zapravo, riječ je o 13. srpnja 1941. godine kada je u Sarajevu održana sjednica pokrajinskog komiteta KPJ za BiH i kada je donesena odluka da se organizira ustanak naroda u BiH što je kasnije i učinjeno", kazao je Pejanović.

Istaknuo je kako je Humo zajedno s još nekim ljudima, posebno s Rodoljubom Čolakovićem, bio idejni kreator koncepcije da BiH postane federalna državna jedinica ravnopravna drugim republikama unutar Federativne Jugoslavije.

Profesor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Adnan Velagić kazao je da je knjiga "živo svjedočanstvo velikog revolucionara, čovjeka koji je, u jednom vremenskom razdoblju koje je bilo jako teško vrijeme za BiH, vrijeme II. svjetskog rata pa i poslijeratno razdoblje, odigrao vrlo važnu ulogu".

"Avdo Humo će u našoj povijesti ostati upamćen kao čovjek koji je odigrao veliku ulogu u obnovi državnosti naše države na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a i na drugom zasjedanju AVNOJ-a", istaknuo je Velagić.

Glavni urednik Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice Muamer Spahić kazao je kako je knjiga "Moja generacija" Avde Hume objavljena u ediciji "Bosanski portreti" u kojoj objavljuju portrete, knjige o nekim od najvažnijih ljudi bh. povijesti i kulture.

"U vremenu u kojem živimo, u kojem su dovedene u pitanje antifašističke vrijednosti, u kojem se sve stvari relativiziraju mislim da naša, ali i šira regionalna javnost treba da ima uvid u jednu ovakvu knjigu, koja iz pera jednog od najvažnijih sudionika onog što mi zovemo antifašističkim pokretu u Drugom svjetskom ratu, govori o tom pokretu, o pozadini, iskustvima, o važnosti i značaju", naglasio je Spahić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo