6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

20.07.2020 / 20:00 BiH - Odluka o izborima

Može li budžet bez HDZ-a i zašto je važna entitetska većina

Može li budžet bez HDZ-a i zašto je važna entitetska većina

Dom naroda BiH bi, iako zasad nije u predloženom dnevnom redu, na sjednici zakazanoj za sutra trebao razmatrati Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Dragan Čović prenio je ovlaštenja na šeficu Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Lidiju Bradaru. Ona je najavila da će sutra biti održan Kolegijum Doma naroda te da je budžet dostavljen u proceduru.

- Vidjećemo sutra da li će biti razmatran po hitnom postupku ili ne, rekla je Bradara.

Sutra odluka HDZ-a

Njen stranački kolega Bariša Čolak kaže da će se članovi Kluba hrvatskog naroda najkasnije sutra ujutro dogovoriti o tome kako će se izjašnjavati o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2020. godinu. Smatra da prije svega "treba osigurati mogućnost Domu naroda istu kao i Zastupničkom domu".

- Ukoliko to bude osigurano, onda mislim da postoje šanse da se on i podrži. Ukoliko to ne bude moguće, opet ovisi kako će se Dom izjasniti, u kojoj formi, odnosno hoće li to ići u skraćenom ili redovnom postupku ili će se inzistirati da se ide možda u žurnom postupku. Vidjet ćemo što će odlučiti Dom, kako će se budžet razmatrati, hoće li to ići po skraćenom postupku, hoće li ići po redovnom postupku. U svakom slučaju, mislim da postoji mogućnost, ako budu i dvije sjednice, da mi sutra okončamo rad po proračunu institucija BiH - kazao je Čolak.

SNSD: Može i bez HDZ-a

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović optimističan je da bi naša zemlja sutra konačno mogla dobiti budžet za tekuću godinu, čime bi se omogućilo održavanje Lokalnih izbora u novembru.

- Prije svega, očekujem da Kolegij Doma naroda na dnevni red sjednice kao tačku uvrsti budžet institucija BiH za 2020. Smatram da postoje sve pretpostavke da budžet bude usvojen - rekao je Prodanović u izjavi za Vijesti.ba.

Navodi kako ne vjeruje da sutra neće biti kvoruma za rad i odlučivanje, kako su to pojedini mediji ranije najavili, a što se posebno otvorilo kao mogućnost nakon što je koronavirusom zaražen drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović.

Lider HDZ-a BiH, inače, neće prisustvovati sutrašnjem zasjedanju jer je u samoizolaciji. No, njegov stranački i klupski kolega Bariša Čolak rekao je da održavanje sjednice nije upitno, te dodao kako nema informaciju da bilo ko od članova Kluba hrvatskog naroda, izuzev Čovića, mora u samoizolaciju.

Prodanović naglašava da se budžet može usvojiti i bez glasova HDZ-ovih delegata, iako bi bilo jako dobro da ga i oni podrže ili makar da ne budu protiv.

Fazlić: HDZ će doći na sjednicu

Da su otklonjene sve dileme oko toga hoće li delegati iz HDZ-a BiH prisustvovati sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, na kojoj će se kao tačka dnevnog reda naći i budžet institucija BiH za 2020. godinu, smatra delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Amir Fazlić (SDA).

Fazlić za Vijesti.ba kaže da, vodeći se logikom da su HDZ-ovi delegati bili prisutni na svim današnjim sjednicama parlamentarnih komisija, nema potrebe sumnjati u to da će se pojaviti i na sutrašnjoj sjednici.

Naglasivši kako je na današnjim sjednicama komisija vladala radna atmosfera, dodao je kako očekuje da se delegati HDZ-a sutra pojave i podrže budžet.

- Bilo bi to jako potrebno Bosni i Hercegovini zbog njenog evropskog puta, ozbiljnosti države i svega ostalog, ali i da konačno više otklonimo onu dilemu oko održavanja izbora - rekao nam je Fazlić.

Budžet je teoretski, pojašnjava, moguće usvojiti i bez glasova delegata HDZ-a BiH.

- Međutim, ne bi to bila dobra poruka. Ja mislim da će se budžet usvojiti, a o eventualnom neusvajanju ne želim ni da razmišljam. Ovdje se gleda na entitetsku većinu. Ukoliko „za“ budu Denis (Bećirović) i Zlatko (Miletić), onda postoji i entitetska većina, ali je politički bolje da ga podrži i HDZ - dodaje Fazlić.

Kako se glasa na Domu naroda

Politički analitičar Denis Čarkadžić pojašnjava na koji način se usvaja Budžet i šta predviđa Ustav BiH. On navodi kako Ustav BiH za Dom naroda PS BiH pored ostalog kaže;

“Odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta”.

Dakle, ukoliko postoji kvorum za održavanje sjednice, da bi se Budžet usvojio prvi uslov je da "za", bude 8 delegata. Drugi uslov je da iz jednog entiteta "protiv" ne glasa 2/3 delegata iz tog entiteta. Tako, ako npr. 3 delegata iz SDA i jedan iz SBB-a glasaju "za" uz npr. 4 iz SNSD-a, Budžet se usvaja čak i ako svih ostalih 6 izabranih iz FBiH glasaju "protiv" jer 6 nije, odnosno manje je od 2/3 od 10, navodi on.

“Kada je kvorum za održavanje sjednice u pitanju, ukoliko na sjednicu ne dođu tri delegata iz reda jednog naroda, kvoruma nema a time ni sjednice”, pojašnjava on.

 

D.K./H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo