9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

17.07.2020 / 22:20 Kultura - Predstavom "Ay Carmela"

Otvorena kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto 2020"

Bez obzira na opasnost i restrikcije koje je sa sobom donijela pandemija COVID-a 19 manifestacija “Mostarsko ljeto” koju će i ovog puta činiti niz sadržaja, večeras je otvorena na platou Centra za kulturu Mostar.

Manifestaciju organizuju Centar za kulturu, Narodno pozorište, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka u Mostaru. Otvorenom ju je proglasio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, Rašid Hadžović, a publika je prve večeri imala priliku pogledati predstavu “Ay Carmela“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a. Ministar Hadžović je u izjavi za medije istakao važnost manifestacije za Mostar, te njezinu bogatu tradiciju koja je bila prekinuta prije 12 godina.

- Nadam se da će se građani lijepo osjećati i da će uživati u sadržajima. Korona jeste izazov, ali mi ćemo ispoštovati sve što se od nas traži. Skrećemo svima pažnju da se prilagode mjerama, izjavio je Hadžović.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović nije sumnjao da će se bez obzira na pandemiju, manifestacija ipak održati.

- I u najtežim vremenima one su djelovale. Mostarsko ljeto nikada nije prekidalo aktivnosti do 2008. godine, tako da za nas ni ovog puta nije bilo dvojbe hoće li se manifestacija održati u ovom ili onom obliku. Od početka, od momenta planiranja nije bilo lako stvoriti koncept i kvalitetno odgovoriti publici, ali smatram da imamo razloga biti optimistični, poručio je Mujkanović.

Direktor Lutkarskog pozorišta Edin Kmetaš istakao je da je u planu realizovati sve što je zakazano, ali i da neće biti problema i tugovanja ukoliko se neki od programa ne mogne realizovati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo