16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

17.07.2020 / 08:15 BiH - Otpori reorganizaciji

EP BiH izmirila svoje obaveze, plate u nadležnosti uprava rudnika

EP BiH izmirila svoje obaveze, plate u nadležnosti uprava rudnika
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine / Vijesti.ba
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine oglasila se danas povodom problema u rudnicima Zenica i Kreka.

"JP Elektroprivreda BiH redovno izmiruje sve svoje obaveze prema rudnicima Koncerna EPBiH, a time i prema rudnicima Zenica i Kreka. Ujedno, JP Elektroprivreda BiH redovno izmiruje i obaveze prema Rudniku Banovići, koji ugljem snabdijeva TE Tuzla", kažu iz Elektroprivrede.

Tvrde kako su zbog smanjene proizvodnje uglja posebno u rudnicima Zenica i Kreka, smanjeni prihodi rudnika.

"Razlozi su loše upravljanje od strane upravljačkih struktura rudnika, neispunjenje planova poslovanja i vrlo niska produktivnost, kažu iz EPBiH.

Što se tiče aktuelne situacije u RMU Zenica i RU Kreka iz EPBiH kažu da je adresa za upite uprava rudnika, koje su odgovorne za tekuće poslovanje.

"Pitanje primanja, odnosno plata uposlenika u rudnicima Koncerna EPBiH, je u isključivoj nadležnosti uprava rudnika.

Razlozi zbog kojih su smanjeni prihodi RU Kreka u čijem sastavu je kop Šikulje, također su uzrokovani smanjenom proizvodnjom uglja iz svih proizvodnih kapaciteta ovog Rudnika, tvrde iz EPBiH.

"Nadzorni odbor i Uprava JP Elektroprivreda BiH, uz podršku Vlade Federacije BiH i resornog Ministrastva, intenzivno provode mjere za poboljšanje upravljanja u rudnicima, kao prva faza reorganizacije rudnika, ali nailaze na otpore samih rudnika što se ogleda i kroz aktuelne obustave rada", zaključuje se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo