31°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

15.07.2020 / 22:11 Regija - Na području Potsdama

Srbijanski državljanin uhapšen u Berlinu, za mjesec dana silovao osam žena

Srbijanski državljanin uhapšen u Berlinu, za mjesec dana silovao osam žena
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Nakon najmanje osam napada, sinoć je u Berlinu uhapšen serijski silovatelj. Prema navodima policije i medija, riječ je o državljaninu Srbije. On je žrtve pronalazio u šumama dok su šetale ili džogirale.

"Nakon još jednog silovanja na području Potsdama, sinoć su policajci uspjeli uhapsiti 30-godišnjeg muškarca, koji je, prema trenutnim saznanjima, serijski prestupnik za kojim se tragalo", objavili su iz ureda berlinskog javnog tužitelja sinoć na Twitteru.Prema navodima njemačkog lista "Bild" radi se o muškarcu sa srbijanskim pasošem koji nije imao stalnu adresu u Njemačkoj i koji je u periodu od 12. juna do sinoć (14.7.) napadao i silovao žene. Muškarac je optužen za pet silovanja i pokušaja silovanja u šumi u okviru okruga Grünewald, i još dva nedjela koje je počinio u šumi u blizini Kleinmachnowa i u mjestu Bernau, sjeveroistočno od Berlina.

Neposredno prije sinoćnjeg hapšenja, još je jedna žena silovana u šumi u Potsdamu – radilo se o istom počinitelju.

Prema prvobitnim rezultatima istrage, žena je trčala šumskom stazom između Babelsberga i Dreilindena kada joj je počinilac prišao i dao upute šta da radi na engleskom jeziku. Ubrzo nakon toga, kako se navodi, nasilnik ju je savladao i silovao. Nakon toga jedna od prolaznica je primjetila ženu koja je očigledno bila u šoku i koja je u razgovoru potvrdila da je silovana. Potom je odvezena u bolnicu, prenose njemački mediji.

"Sada nam je mnogo lakše. U posljednje vrijeme smo se uvijek kretale zajedno, jer smo znale da se ovdje u Kleinmachnowu desilo silovanje. Nismo išle same da džogiramo, niti smo se vozile same, niti smo naveče izlazile same", govori prolaznica u mjestu Kleinmachnow u razgovoru za njemačku televiziju RTL nakon hapšenja.

Policija je još prošle srijede (8.7.) objavila snimak osumnjičenog, koji je policiji poznat i zbog drugih zločina. Pored toga, u roku od nekoliko dana, primljeno je i blizu 300 informacija o počinitelju od građana i građanki, prenosi RTL.

Kada je 28. juna počinitelj silovao ženu u mjestu Kleinmachnow, policija je zaključila da se radi o serijskom prestupniku. Tri sata je zlostavljao svoju žrtvu, a tek potom je pustio i pobjegao. Uz pomoć žrtve policija je izradila fantomsku sliku, uz pomoć koje je počinilac identificiran na nadzornim kamerama.

U sinoćnjem hapšenju u Berlin-Wannsee je učestovalo blizu 50 službenika i najmanje osam vozila, prenosi bulevarski berlinski medij BZ.

(Vijesti.ba / DW)

Izdvajamo