8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

15.07.2020 / 16:13 Politika - Upitni izbori

Pogledajte ko je glasao "za", a ko "protiv" usvajanja budžeta BiH

Pogledajte ko je glasao "za", a ko "protiv" usvajanja budžeta BiH
Foto: Vijesti.ba

Predstavnički dom Parlamenta BiH danas je na hitnoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Za ovo zakonsko rješenje, koje je predložilo Predsjedništvo BiH, u drugom čitanju glasalo je 27 poslanika, sedam ih je bilo protiv, a četvoro suzdržanih.

Protiv su glasali SDP i HDZ. Protiv su glasali Borjana Krišto, Predrag Kožul, Mijo Matanović, Darijana Filipović, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Suzdržani su bili Dragan Mektić, Mirko Šarović, Mira Pekić i Branislav Borenović. Sedam zastupnika nije prisustvovalo današnjem glasanju.



Ako i delegati HDZ-a u Domu naroda BiH budu protiv, usvajanje budžeta bi moglo biti blokirano.

Naime, da bi postao operativan, budžet mora usvojiti i Dom naroda, čija je sjednica zakazana za utorak, 21. juli, sa početkom u 10 sati.

Podsjetimo, američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson sastao se danas s predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kako je saopćeno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BIH, Nelson i Dodik su diskutovali hitnu potrebu usvajanja budžeta institucija BiH u državnom parlamentu, kako bi se građanima osiguralo osnovno pravo da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo