0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

14.07.2020 / 21:02 BiH - CIK BIH

Bakalar razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH

Bakalar razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH
Foto: FENA

O problemima sa kojima se suočava Centralna izborna komisija BiH zbog činjenice da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine još nisu osigurana...

... predsjednik Centralne izborne komisije BiH gdin Željko Bakalar danas je na sastanku, organiziranom putem ZOOM platforme, razgovarao sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom,  šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ambasadorima u BiH SAD-a Ericom Nelsonom,  R Francuske Guillaumeom Jeanom Roussonom, SR Njemačke Margretom Uebber,  Italije Nicolom Minasijem, zamjenicom ambasadora Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman i šeficom Pravne službe u Delegaciji EU u BiH Brankom Bajić.

Bakalar je predstavnike međunarodne zajednice u BiH upoznao i o sadržaju pisma koje je Centralna izborna komisija BiH uputila u ponedjeljak članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, svim poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i u sva tri kluba naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
 
Prema riječima predsjednika CIK-a BiH navedenim dopisom još jednom je ukazano da potrebna sredstva za provedbu izbora i osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH nisu osigurana ni više od dva mjeseca nakon raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine, što je bila zakonska obaveza institucija Bosne i Hercegovine u skladu sa članom 1.2a stav (6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
 
Učesnici sastanka su izrazili nadu da će Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu biti usvojen sutra na sjednici Predstavničkom doma a nakon toga i na sjednici Doma naroda PSBiH, te da će time biti osigurana sredstva za održavanje Lokalnih  izbora 2020 u predviđenim rokovima, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice su podržali dosadašnji rad i napore Centralne izborne komisije BiH kako bi i u okolnostima pandemije COVID - 19 i bez osiguranih sredstava za provedbu izbora u Budžetu institucija BiH osigurali provedbu svih pripremnih izbornih aktivnosti.

(Vijesti.ba /FENA)

Izdvajamo