16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

14.07.2020 / 15:15 Politika - Parlament BiH

SNSD dolazi na sjednicu, očekuje se da će glasati za budžet

SNSD dolazi na sjednicu, očekuje se da će glasati za budžet
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva SNSD-a Zoran Tegeltija očekuje da će poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prihvatiti predloženi budžet BiH za 2020. godinu, uz neke bitne primjedbe i sugestije.

Navodeći da će poslanici ove stranke biti prisutni na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj će biti raspravljano o budžetu BiH za ovu godinu, Tegeltija je novinarima u Sarajevu rekao da postoje određene sugestije i prijedlozi SNSD-a i drugih stranaka iz Republike Srpske.
 
- Moja su očekivanja da će oni, uz neke svoje bitne primjedbe i sugestije za izmjene, prihvatiti budžet za 2020. godinu - zaključio je Tegeltija.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebao biti razmatran Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu,čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, zakazana je za sutra.

Kako je rečeno Feni u Parlamentarnoj skupštini BiH, Kolegij nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, te će se Dom o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja. 
 
Poslovnikom Predstavničkog doma je definirano da, ako Kolegij Doma ne uspije postići saglasnost, odluku donosi većina od ukupnog broja poslanika koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi „protiv“ ne sadrže dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta.
 
Predstavnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici 9. jula, u prvom čitanju, razmatao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.
 
Za predloženi zakon tada su glasala 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana. Među onima koji su glasali protiv bili su i poslanici HDZ-a BiH i SNSD-a.
 
S obzirom na to da je postojala opća, ali ne i entitetska većina glasova poslanika, predloženi zakon upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo