7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

14.07.2020 / 14:32 BiH - Covid-19

Tegeltija o ulasku stranaca u BiH, imenovanjima i budžetu

Tegeltija o ulasku stranaca u BiH, imenovanjima i budžetu
Zoran Tegeltija / Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obrazložio je na konferenciji za novinare odluke koje je institucija na čijem je čelu donijela na današnjim sjednicama.

- Prošle sedmice održali smo sjednicu Vijeća ministara i nismo usvojili dnevni red, a tačke spora bile su imenovanja. Danas su bile dvije sjednice - na prvoj samo kadrovska pitanja, a na drugoj ostale tačke dnevnog reda - rekao je na početku svog obraćanja Tegeltija.

Na prvoj sjednici, kako je naveo, riješeno je ono što je već nekoliko mjeseci predstavljalo spor unutar Vijeća ministara i između onih političkih partija koje čine većinu u Parlamentu BiH i Vijeću ministara - zahtjev da se završe imenovanja onih pozicija za koje su završene redovne konkursne procedure.

- Imenovani su direktori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draško Milinović, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević i Službenog glasnika BiH Dragan Prusina. To su bila imenovanja za koje su provedene redovne konkursne procedure - pojasnio je Tegeltija.

Razmatrane su, također, i informacije o isteku mandata drugim visokorangiranim državnim službenicima, a razgovarano je i o potrebi da se raspišu konkursi za te upražnjene pozicije.

Na drugoj sjednici, dodaje, najveću pažnju izazvalo je pitanje dopune odluke o propisivanju uslova za ulazak stranaca u BiH.

- Prije dvije sedmice donijeli smo odluku da ne olakšavamo ulazak u BiH i rekli da ćemo o tome razgovarati za 15 dana. I danas je donesena odluka da se omogući ulazak u BiH državljanima svih zemalja članica EU i zemalja članica Šengenskog sporazuma koji posjeduju test da su negativni na koronavirus 48 sati prije ulaska u BiH. Ovo nije ono što smo mi očekivali, nismo uspjeli obezbijediti punu liberalizaciju, ali imajući u vudu epidemiološku situaciju u BiH, oko nas, u Evropi i cijelom svijetu, mislimo da je ovo nivo mjera koje u ovom trenutku možemo da definišemo - rekao je Tegeltija.

Odgovarajući na novinarska pitanja, potvrdio je da će poslanici SNSD-a prisustvovati sjednici Predstavničkog doma na kojoj će biti razmatran budžet institucija BiH.

- Moja su očekivanja da će poslanici SNSD-a i oni koji sa nama čine Klub iz RS-a, uz svoje primjedbe i sugestije za izmjenu u budžetu, prihvatiti budžet institucija za 2020. godinu - kazao je Tegeltija.

Kada su u pitanju ostala kadrovska imenovanja, naglašava - sve ono za šta se provede redovna konkursna procedura naći će se na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

- Kada je u pitanju direktor UIO BiH, moramo da znamo da oko toga ne postoji politička saglasnost. A o tome kom narodu će pripasti ta pozicija, vjerovatno će još trebati vremena da se usaglasimo - poručio je Tegeltija.

Naglašava da mu je SDA dostavila prijedlog za imenovanje aktuelnog direktora OSA-e BiH.

- Ja ću u skladu s procedurom pokrenuti taj proces imenovanja. Vi znate da u tome učestvuju i Predsjedništvo, i Zajednička komisija Parlamenta BiH, i izvršni i obavještajni komitet. Kad prikupimo sva ta mišljenja, utvrdit ćemo prijedlog i za direktora i za zamjenika i uputiti ga u proceduru Vijeću ministara - potcrtava Tegeltija.

Dodaje da će vrlo brzo utvrditi i prijedlog odluke za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

- Što se tiče gospodina Cikotića, ta će procedura predlaganja biti završena u toku ove sedmice - dodao je Tegeltija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo