16°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 13:16 Ekonomija - Resorni ministar

Košarac informisao EU o problemima prilikom izvoza

Košarac informisao EU o problemima prilikom izvoza
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac informisao je Misiju BiH u Briselu o poteškoćama sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u BiH prilikom plasmana proizvoda na tržište Evropske unije.

U dopisu upućenom Misiji BiH pri EU, ministar Košarac je istakao da domaći poljoprivrednici imaju problem u vezi sa izvozom robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koji se tiču radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, te broja graničnih prelaza sa Hrvatskom na kojima se može vršiti promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije.

Naime, radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na GP Stara Gradiška je od 08.00 do 16.00 časova, a na GP Nova Sela od 07.00 do 15 časova, u oba slučaja samo radnim danima.

Ministar Košarac je podsjetio da se Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obratilo nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača sa zahtjevom da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na pomenutim graničnim prelazima, kako bi svježa roba, sa vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta, a što je onemogućeno aktuelnom dinamikom rada fitosanitarnih inspektora na pomenutim graničnim prelazima.

Misija BiH pri EU obaviještena je, takođe, da je u proteklom periodu na sastancima predstavnika svih nadležnih institucija u BiH i udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su izvozno orjentisani, zaključeno da je problem  izazvan  novom evropskom legislativom koja definiše službene kontrole i zaštitu zdravlja bilja čime je predviđen fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koja prethodno po ovom osnovu nije pregledavana od strane fitosanitarne inspekcije. Time se povećao broj fitosanitarnih pregleda i stvorile gužve na granici, što je osnovni razlog zbog čega se ukazala potreba za produženjem radnog vremena i rad subotom postojećih graničnih prelaza.

''U potpunosti sam opredijeljen da zaštitimo domaću proizvodnju kroz izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala. Smatram da moramo uložiti dodatne napore i putem diplomatskih aktivnosti sa nadležnim organima u Hrvatskoj dogovoriti nesmetani protok roba produženjem dnevnog radnog vremena i rad subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na zadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača'', poručio je ministar Košarac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo