26°C
Mostar 33°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 10:18 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Slovenac i Bosanac se terete da su utajili porez u BiH

Slovenac i Bosanac se terete da su utajili porez u BiH
Tužilaštvo BiH / Vijesti.ba

Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Stanka Vinceka (1962.), državljanina Republike Slovenije, i Gorana Jošića (1967.), bh. državljanina, koji se terete za poreznu utaju ili prevaru, a Jošić i za krivično...

.... djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Prema tužbenim navodima, Vincek je u svojstvu direktora i odgovorne osobe, a Jošić izvršnog direktora preduzeća "Mushrooms Trade“ d.o.o. Laktaši, tokom septembra i oktobra 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitog sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa i otkupa poljoprivrednih proizvoda koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obaveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 21.163,12 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH, a optuženi Jošić u poslovnoj dokumentaciji unio neistinite podatke.

Vincek se dodatno tereti da je tokom prve polovine 2017. godine, radeći u istom svojstvu spomenutog preduzeća u Laktašima, pružanjem lažnih podataka, izvršio nabavku korištenog poslovnog objekta, bez odbijenog ulaznog PDV-a, te nakon izvršenog ulaganja u navedeni poslovni objekat, izvršio prodaju poslovnog objekta preduzeću iz Srpca, umanjivši iznos izlaznog PDV-a u iznosu od 10.275,00 KM, čime je na opisani način oštetio Budžet BiH za taj iznos.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.(Vijesti.ba)

Izdvajamo