9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

14.07.2020 / 10:14 Ljepota i Zdravlje - Sarajevo

Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' - Bolnica bez duhanskog dima

Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' - Bolnica bez duhanskog dima
Foto: Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

Sarajevska Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" još je 15. jula 2009. godine primljena u asocijaciju"Evropske mreže bolnica bez duhanskog dima" te u svjetlu te godišnjice iz te institucije podsjećaju na važnost zaštite zdravlja i štetnost pušenja.

S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini veliki broj građana, svih generacija, konzumira duhan, a kako je pušenje jedna od velikih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se susreću mnoge zemlje pa tako i BiH, Opća bolnica se prije 11 godina uključila u evropsku mrežu klinika bez duhanskog dima, kako bi promovirala zdravlje i brigu o dobrobiti uposlenika, pacijenata, posjetilaca i svih građana, saopćeno je iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Tokom aktuelne pandemije koronavirusa, važno je podsjećati i na štetnost duhanskog dima i potrebu da se zaštitimo i od štetnih efekata duhanskog dima kao poznatog, a često i fatalnog uzročnika kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma bronhija i pluća od kojih nisu pošteđene ni relativno mlade osobe, poručili su iz Opće bolnice.

Kao i sve članice Evropske asocijacije bolnica bez duhanskog dima i Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" je izradila dokument "Politika bolnica bez duhanskog dima", koji zabranjuje pušenje u svim bolničkim prostorijama te tako eliminira izloženost duhanskom dimu i onih koji nisu pušači već žrtve takozvanog pasivnog pušenja. Zabrana se odnosi na sve uposlenike bolnice, pacijente ali i posjetioce. 

Uz ovu godišnjicu, iz Opće bolnice apeliraju na uposlenike ali i građane da vode računa o svom zdravlju i da poštuju ovu zdravstveno korisnu uputu. 

Također, pozivaju i ohrabruju pušače da naprave pravi korak i prestanu konzumirati duhan i ovim činom ostvare veliku zdravstvenu ali i finansijsku dobit za sebe. 

Iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" napominju da, prema prvim koracima koje je uradio novi direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u prve dvije sedmice mandata, za očekivati je ubrzano poboljšanje kvalitete sarajevskog zdravstva.

To u konačnici znači da će pacijenti dobiti brzu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, bez nepotrebnog lutanja, a svi uposlenici bolje uslove rada. Preduslov za to je  aktivno učešće, zajedništvo i razumijevanje svih aktera u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo. 

U tom smislu u Općoj bolnici se vrše užurbane pripreme za novi režim rada, koji će startati u subotu, 18. jula ove godine, od kada će Urgentni centar te ustanove dežurati svaki dan, 24 sata i pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite, navodi se u saopćenju iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš". 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo