26°C
Mostar 32°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 10:11 Svijet - Državni sekretar SAD-a

Pompeo: SAD odbacuju kineske 'nezakonite' pretenzije u Južnom Kineskom moru

Pompeo: SAD odbacuju kineske 'nezakonite' pretenzije u Južnom Kineskom moru
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Sjedinjene Države su odbacile kineske pretenzije u Južnom Kineskom moru, u zvaničnom dokumentu objavljenom u ponedjeljak, dok Washington produbljuje svoju konfrontaciju s Pekingom.

Državni sekretar Mike Pompeo obećao je da će SAD podržati saveznike i partnere u regiji, istovremeno opisujući kao „nezakonite“ pretenzije Pekinga na morske resurse izvan svojih međunarodno priznatih voda.

On je optužio Kinu da provodi „kampanju zastrašivanja“ država u toj regiji.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad skoro kompletnim Južnim Kineskim morem, ključnom linijom morskog saobraćaja za koju se također vjeruje da je bogata morskim i mineralnim resursima. Ona je izgradila nekoliko vještačkih otoka s objektima koji se mogu koristiti u vojne svrhe u okolini koralnih grebena u regiji.

Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan također polažu suverenitet nad nekim dijelovima tog mora.

-  Amerika stoji uz naše saveznike i partnere iz jugoistočne Azije u zaštiti njihovih suverenih prava na morske resurse, u skladu s njihovim pravima i obavezama po međunarodnom pravu – navodi Pompeo u izjavi za javnost.

Kineska ambasada u Sjedinjenim Državama kasnije je uzvratila, nazivajući američke tvrdnje „potpuno neopravdanim“ i tvrdeći da Peking ulaže napore u rješenju sporova u Južnom Kineskom moru putem direktnih pregovora sa zainteresiranim zemljama.

U saopćenju portparola ambasade postavljenom na Twitteru navodi se da američki dokument „svjesno iskrivljuje činjenice i međunarodno pravo“ i da „pogoršava situaciju u regiji i pokušava posijati neslogu između Kine i drugih zainteresiranih zemalja“.

Taj potez Washingtona dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije, uključujući i one oko Hong Konga i unutrašnjih kineskih pitanja na polju ljudskih prava, kao što je tretman muslimanskih manjina, prenosi dpa.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo