30°C
Mostar 34°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 10:06 Svijet - Uvodne riječi

U Haagu suđenje optuženom za ratni zločin i rušenje svetišta Timbuktua u Maliju

U Haagu suđenje optuženom za ratni zločin i rušenje svetišta Timbuktua u Maliju

Na Međunarodnom kaznenom sudu (MKS) u utorak započinje suđenje džihadisti iz Malija optuženom za rušenje svetišta Timbuktua i teroriziranje lokalnog stanovništva.

Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud (42) optužen je za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, silovanje i seksualno ropstvo.

Optužbe obuhvaćaju razdoblje u kojem su islamski fundamentalisti iskoristili etnički ustanak Tuarega 2012. godine kako bi preuzeli gradove na nestabilnom sjeveru Malija.

Tužitelji Tribunala u Haagu dat će uvodnu riječ protiv čovjeka kojeg su opisali na prethodnima raspravama kao "teroristu" lokalnog stanovništva.

Odbrana i pravni zastupnici žrtava dostavit će svoje izjave naknadno, kada se predoče dokazi pred sudom, prenosi AFP.

Zbog pandemije koronavirusa neki će učesnici suđenja sudjelovati na daljinu i nije poznato hoće li Al Hassan lično biti u sudnici u Haagu.

Džihadisti koji su upali u Timbuktu, nazvan "Biser pustinje", smatrali su da su tamošnje svetišta znače idolopoklonstvo te su ih uništili buldožerima.

Izgrađen između petog i 12. stoljeća u plemenu Tuarega, Timbuktu je također nazvan "Grad 333 svetaca" koji su tamo pokopani tokom zlatnog doba islama.

Tužitelji ICC-a rekli su da postoje "značajni razlozi" da se Al Hassan osudi za "zločine protiv čovječnosti ... mučenje, silovanje, seksualno ropstvo (i) druga nečovječna djela, uključujući, između ostalog, prisilne brakove, progon i ratne zločine".

Al Hassan je drugi islamistički ekstremista koji se suočio sa suđenjem  u MKS-u za uništenje svetišta u Timbuktuu, nakon značajne presude 2016. na jedinom stalnom svjetskom sudu za ratne zločine.

U prvoj presudi  MKS se usredotočio na kulturno uništenje, proglasivši Ahmada al-Faqija al-Mahdija krivim za usmjeravanje napada na UNESCO-ovu svjetsku baštinu  u Timbuktuu.Sud  je Ahmeda Al-Faqija Al-Mahdija proglasio  krivim za ratni zločin i osudio ga na devet godina zatvora zbog njegove odgovornosti u namjernom uništavanju 2012. godine devet mauzoleja i  vrata džamije Sidi Yahia u UNESCO-vom lokalitetu Svjetske baštine Timbuktu u Maliju.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo