10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

13.07.2020 / 23:11 Svijet - David Kaye

UN-ov stručnjak optužio Bijelu kuću za napad na medije

UN-ov stručnjak optužio Bijelu kuću za napad na medije
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja je optužio Bijelu kuću za "snažan napad" na medije i upozorio na "Trumpov efekt" na globalnu slobodu medija.

Na svojoj posljednjoj službenoj konferenciji za medije prije isteka šestogodišnjeg mandata krajem mjeseca David Kaye je u nizu otvorenih komentara izrazio nadu da će "napadi" na novinare u SAD-u prestati kada američki predsjednik Donald Trump napusti predsjednički položaj.

"Ove je četiri godine jasno obilježio način na koji ovaj predsjednik govori o medijima, način na koji ocrnjuje medije i slobodu izražavanja", rekao je Kaye novinarima u Ženevi.

Kaye je naveo da se taj napad sastoji od kritiziranja novinara i širenja "dezinformacija", kao i partnerstva s konzervativnim medijima.

Bijela kuća još nije odgovorila na zahtjev za komentar Kayeovih ocjena.

Upitan za utjecaj te situacije na slobodu medija u svijetu Kaye je rekao da "očito postoji Trumpov efekt, i to vrlo negativan" i dodao da je Trumpova administracija stvorila globalnu kulturu u kojoj je takav odnos dopušten.

Zabrinjavajući trend

Također je rekao da su ranije američke administracije bile kritičnije spram napada na medije, poput ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

UN-ov izvjestitelj izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja represije vlada nad medijima tijekom pandemije covida-19.

Taj trend je nazvao "vrlo zabrinjavajućim" i ocijenio da doprinosi širenju zaraze.

"Na žalost, vlade su često pod krinkom nastojanja da suzbiju dezinformacije pribjegavale starim instrumentima sprječavanja slobodnog širenja informacija", rekao je ne imenujući države na koje se odnosi njegov komentar.

Također je bio kritičan spram kineskog "izrazito represivnog pristupa slobodi informiranja" i pozvao na otpor takvom pristupu.

"Mislim da za demokratski svijet stvaran izazov predstavlja odnos spram onoga što Kina smatra upravljanim pristupom internetu i njezin pristup slobodi izražavanja općenito", rekao je.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo