8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

13.07.2020 / 21:20 Svijet - Petogodišnji mandat

Izbori u Poljskoj: Duda svojio 51 posto glasova

Izbori u Poljskoj: Duda svojio 51 posto glasova
Foto: EPA - Vijesti.ba

Aktuelni predsjednik Andrzej Duda osvojio je novi petogodišnji mandat s 51 posto glasova u nedjelju, prema konačnim rezultatima koje je u ponedjeljak navečer objavilo izborno povjerenstvo.

Dudin protukandidat, liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, osvojio je 49 posto glasova.

Oba kandidata dobila su više od 10 milijuna glasova, što je prvi takav rezultat u demokratskoj Poljskoj.

Odziv na izbore iznosio je 68,2 posto glasova i najviši je u posljednjih 25 godina u toj zemlji.

Dosadašnji predsjednik Duda veliki je vjernik i saveznik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS). Njegova pobjeda otvorila je put za nastavak reformi pravosuđa i medija za koje Europska komisija (EK) tvrdi da potkopavaju demokraciju.

Duda većinom podržava politiku PiS-a pa će njegova pobjeda značiti nastavak sukoba između Varšave i Bruxellesa u vrijeme dok se EK bavi zdravstvenom i ekonomskom krizom koronavirusa.

Duda je uoči izbora koji su bili odgođeni pa održani usprkos pandemiji koronavirusa vodio oštru kampanju homofobnim izjavama, napadima na privatne medije i tvrdnjama da njegov suparnik služi stranim interesima.

Trzaskowski je odbio te optužbe istodobno najavljujući da će popraviti poljske odnose s Europom i koristiti predsjedničku ovlast veta za zaustavljanje zakona koji potkopavaju vladavinu prava.

Prije 2015., kad su Duda i PiS preuzeli vlast, Poljska je imala iznimno proeuropsku vladu, a politički sporovi vodili su se oko pitanja klimatskih promjena i migracija.

Razdor između Europske unije i konzervativne poljske vlade vidjet će se već ovaj tjedan kad će se europski čelnici okupiti da rasprave višegodišnji europski proračun.

Bruxelles je sve glasniji u zahtjevu da se financiranje uvjetuje poštovanjem vladavine prava.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo