15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.07.2020 / 20:36 Svijet - David Kaye

UN zabrinut za budućnost Hong Konga zbog novog zakona

UN zabrinut za budućnost Hong Konga zbog novog zakona
Foto: Vijesti.ba

UN-ov specijalni izvjestitelj za slobodu mišljenja i izražavanja rekao je u ponedjeljak da je "izuzetno zabrinut" za budućnost Hong Konga nakon usvajanja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

- Izuzetno sam zabrinut za budućnost Hong Konga, posebno zbog usvajanja zakona o nacionalnoj sigurnosti - rekao je David Kaye na brifingu u Ženevi, dodajući da će biti važno vidjeti da li vlasti koriste svoje diskreciono pravo u tumačenju novog zakona za nametanje ograničenja o slobodi izražavanja i pravu na mirno okupljanje, prenio je Reuters.

Ovo je uslijedilo nakon što se danas trinaest uglednih demokratskih aktivista u Hong Kongu pojavilo u sudnici pod optužbom da su održali neovlašteni skup obilježavanja godišnjice gušenja prodemokratskih protesta na trgu Tienanmen, u posljednjem u nizu krivičnih postupaka protiv čelnika protesta u nemirnom finansijskom središtu.

Prošlog su mjeseca deseci hiljada građana Hong Konga prkosili zabrani mitinga kako bi 4. juna obilježili godišnjicu smrtonosnog gušenja masovnih studentskih protesta 1984. na kojima se tražila veća demokratija u Kini.

U Hong Kongu se svake godine u posljednje tri decenije održavaju pomeni na proteste na Tienanmenu, koji obično privuku mase ljudi.

Ovogodišnja komemoracija je zabranjena po prvi put jer su se vlasti pozvale na mjere zbog koronavirusa. U to vrijeme je lokalna transmisija virusa bila najvećim dijelom zaustavljena.

Hiljade ljudi pojavile su se, međutim, noseći svijeće u svojim kvartovima i u parku Victoria, tradicionalnom mjestu održavanja komemoracija.

Policija je kasnije uhapsila 13 vodećih aktivista koji su se bili okupili u parku Victoria.

Svi koji su se danas pojavili u sudnici zvanično će biti optuženi za "podsticanje" na nezakonito okupljanje, što povlači kaznu zatvora do pet godina.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo