11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

13.07.2020 / 19:05 Svijet - Tenzije

Kina uvela recipročne sankcije protiv SAD-a

Kina uvela recipročne sankcije protiv SAD-a

Kina je u ponedjeljak najavila recipročne sankcije protiv Sjedinjenih Američkih Država nakon što je Washington kaznio visoke kineske zvaničnike zbog načina postupanja prema manjinskim ujgurskim muslimanima u zapadnoj regiji Xinjiang.

Kineski potez uslijedio je nakon što su odnosi između dvije najveće svjetske ekonomske sile narušeni zbog nesuglasica oko nekoliko pitanja uključujući pandemiju koronavirusa, trgovinu, kompaniju Huawei i sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti uveden u Hong Kongu.

Kineske sankcije su usmjerene na senatore Teda Cruza i Marca Rubija, američkog predstavnika Chrisa Smitha, ambasadora za međunarodnu vjersku slobodu Sama Brownbacka i američku Kongresno-izvršnu komisiju za Kinu.

Rubio i Cruz su podržali zakonodavstvo kojim će se kazniti postupanje Kine u Xinjiangu. Smith je također bio glasni kritičar Kine o pitanjima od onih vezanih za Xinjiang do Hong Konga i koronavirusa.

Sva trojica su članovi Republikanske stranke predsjednika Donalda Trumpa.

- Postupci SAD-a predstavljaju ozbiljno miješanje u kineske unutrašnje poslove, ozbiljno kršenje osnovne norme međunarodnih odnosa i ozbiljno oštećuju kinesko-američke odnose. Kina će dati dodatne odgovore na osnovu načina na koji se razvija situacija - rekla je novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Hua nije saopćila više detalje, prenio je Reuters.

Američki stručnjaci i aktivisti kažu da je najmanje milion etničkih Ujguraca i drugih muslimana smješteno u pritvorske centre u Xinjiangu. Kina ih opisuje kao centre za preobuku koji pomažu da se zaustavi terorizam i ekstremizam i da se u tim mjestima ljudi podučavaju novim vještinama.

Američka Kongresno-izvršna komisija za Kinu prati ljudska prava i razvoj vladavine zakona i podnosi godišnje izvještaje Trumpu i Kongresu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo