°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

13.07.2020 / 19:02 BiH - Sarajevo

Uzimanje briseva od 15. jula i u Domu zdravlja „Novi Grad“ na Otoci

Uzimanje briseva od 15. jula i u Domu zdravlja „Novi Grad“ na Otoci
Foto: Vijesti.ba
Stanovnici općine Novi Grad Sarajevo, od srijede, 15. jula, briseve grla i nosa, kao i uzorke drugog biološkog materijala moći će davati u Domu zdravlja „Novi Grad“ na Otoci, i za ovu vrstu laboratorijskih nalaza više neće morati ići na dva kraja grada. 

Analiza briseva, grla, nosa, usne šupljine, dubokih rana, urinokulture, vršit će se u ambulanti za prijem biološkog materijala, na trećem spratu DZ „Novi Grad“. Stavljanje u funkciju trećeg punkta za prijem biološkog materijala i izdavanje nalaza Zavoda za javno zdravstvo KS ozvaničili su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav i direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić, sa saradnicima.

„Do sada su naši građani za ovu vrstu zdravstvene usluge morali ići u Dom zdravlja na Ilidžu ili u Stari Grad, što je poprilično daleko. Općina je izdvojila oko 10.000 KM da bi se taj prostor osposobio i opremio kako bi uposlenici Zavoda za javno zdravstvo mogli početi sa radom, a evo već od srijede će naši građani na ovom mjestu moći uraditi nalaze za koje su ranije morali ići u druge općine. Ovo je centralni dio grada, ako se posmatra geografski, tako da će najvećem broju naših građana odgovarati ova lokacija, nego dosadašnja praksa“, kazao je načelnik Efendić.

Ideja da se jedan dio obnovljenog i proširenog DZ „Novi Grad“ iskoristi za otvaranje šaltera za uzimanje briseva grla, nosa i drugih uzoraka koje Zavod za javno zdravstvo KS analizira u svojim laboratorijama, postoji više od dvije godine, prilikom rekonstrukcije Doma zdravlja „Novi Grad“. Od tada je Općina Novi Grad vodila aktivnosti sa Zavodom za javno zdravstvo kako bi se u funkciju stavio prostor za uzimanje i analizu mikrobioloških uzoraka.
Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajeva istakla je značaj otvaranja jedne ovakve ambulante u općini sa najvećim brojem stanovnika.

„Sretni smo jer je Zavod za javno zdravstvo KS zajedno sa JU Dom zdravlja KS i uz finansijsku podršku Općine Novi Grad otvorio treći punkt u Sarajevu za uzimanje briseva grla, nosa, i drugog biološkog materijala. Do sada su u Kantonu Sarajevo postojala samo dva punkta na dva kraja grada, u ulici Avdage Šahinagića u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo KS, u općini Stari Grad i u DZ na  Ilidži. Sada mi praktično u središtu grada otvaramo još jedan punkt, što je jako značajno za naše stanovništvo, jer im približavamo zdravstvenu uslugu. Time smanjujemo mobilnost pacijenata i omogućavamo im pružanje usluga što bliže mjestu stanovanja“, izjavila je direktorica Pilav.

Ambulanta za prijem biološkog materijala (brisevi, urinokolture) i izdavanje nalaza, uzorke će uzimati od od 8 do 12 sati, a izdavanje nalaza vršit će 12 do 15 sati.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo