15°C
Mostar 15°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

13.07.2020 / 17:56 Politika - CIK pisao Parlamentu

66 dana od raspisivanja lokalnih izbora, novac nije osiguran

66 dana od raspisivanja lokalnih izbora, novac nije osiguran
CIK BIH / Vijesti.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je u dopisu Parlamentarnoj skupštini BiH navela da ni 66 dana od raspisivanja predstojećih lokalnih izbora u BiH nije osiguran novac za provedbu izbora iako je to bila zakonska obaveza.

Prema saopćenju CIK-a, ovaj dopis Parlamentarnoj skupštini BiH je upućen s obzirom na to da će Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu biti predmet razmatranja na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazanoj za 15.07.2020. godine, kao i na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za koju termin još nije utvrđen.

Dopisom je još jednom ukazano da potrebna sredstva za provedbu izbora i osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine nisu osigurana ni 66 dana nakon raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine, što je bila zakonska obaveza institucija Bosne i Hercegovine u skladu sa članom 1.2a stav (6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Pismo je dostavljeno članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, svim poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i u sva tri kluba naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo