6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

13.07.2020 / 16:37 Politika - PSBiH

Predstavnički dom 15. jula ponovno o prijedlogu budžeta institucija BiH

Predstavnički dom 15. jula ponovno o prijedlogu budžeta institucija BiH
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebao biti razmatran Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ...

... čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, zakazana je za 15. juli.

Kako je rečeno Feni u Parlamentarnoj skupštini BiH, Kolegij nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, te će se Dom o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.   

Poslovnikom Predstavničkog doma je definirano da, ako Kolegij Doma ne uspije postići saglasnost, odluku donosi većina od ukupnog broja poslanika koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi „protiv“ ne sadrže dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici 9. jula, u prvom čitanju, razmatao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Za predloženi zakon tada su glasala 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana. Među onima koji su glasali protiv bili su i poslanici HDZ-a BiH i SNSD-a.

S obzirom na to da je postojala opća, ali ne i entitetska većina glasova poslanika, predloženi zakon upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.

Iz istog razloga, na usaglašavanje Kolegiju tada je upućen i prijedlog zaključka poslanika: Aide Baručije, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta, kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Vijeću ministara BiH.

Poslanici bi na sjednici u srijedu trebali razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o navedenom zaključku.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo