10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

13.07.2020 / 16:24 BiH - Premijer Slovenije

Janša bez izvinjenja o Srebrenici, poslanici napustili sjednicu

Janša bez izvinjenja o Srebrenici, poslanici napustili sjednicu
Premijer Slovnije Janez Janša nije se htio danas izviniti zbog svog stava kojeg je objavio na Twitteru na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Na poziv opozicije da ovo uradi, Janša je odbio, nakon čega su zastupnici Ljevice i Socijaldemokrata napustili zasjedanje.

Zastupnika Socijademokrata Marko Koprivc zatražio je izvinjenje Janše, ali je umjesto toga do bio objašnjenje na Twitteru.

Premijer Slovenije Janez Janša šokirao je sve porukom na svom zvaničnom Tvitter profilu na dan kada se obilježavala 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

"Srebrenice 1995. g ne bi bilo da je UN osudila komunističke zločine na isti način kao holokaust. Kako se to i pored velikog broja ubijenih niie dogodilo, doktrina JNA, da neprijatelja treba fizički uništiti, ponovo je zaživjela tokom raspada Jugoslavije", napisao je Janša na svom Twitter nalogu.



Delo piše da je bivši slovenski premijer Marjan Šarec osudio Janšinu izjavu te da je rekao da se na dan obilježavanja genocida u Srebrenici svi trebaju okrenuti razmišljanju o prevenciji takvih nemilih događaja te da su Janšine izjave suprotno od toga, prenosi N1.

Zastupnik u slovenskom parlamentu Miha Kordiš rekao je da je Janša suodgovoran za masakre u bivšoj Jugoslaviji jer je švercao oružje. "To su grijesi njegove ideološke braće", dodao je.

Europarlamentarka Tanja Fajon Janšin je tweet nazvala besramnim, dok je njen kolega Milan Brglez rekao da je Janšin čin štetan za žrtve i porodice stradalih u Srebrenici te da se radi o "vanjskopolitičkoj sramoti".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo