15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.07.2020 / 14:52 BiH - Nedaleko od Kalesije

Bh. ministri sa komandantom EUFOR-a na deminerskoj lokaciji

Bh. ministri sa komandantom EUFOR-a na deminerskoj lokaciji
Foto: Fena / Vijesti.ba
Komandant EUFOR-a, generalmajor Reinhard Trischak, bio je domaćin ministrima Bosne i Hercegovine te predstavnicima BHMAC-a u delegaciji koja je prisustvovala deminerskim operacijama nedaleko od Kalesije, 120 km sjeverno od Sarajeva, saopćeno je iz EUFOR-a.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i ministar odbrane Sifet Podžić dan su proveli u društvu direktora Centra za uklanjanje mina u BiH Saše Obradovića.

EUFOR-ov stručnjak za deminiranje i eksplozivna sredstva pukovnik Markus Haider navodi da je sistem deminiranja putem metode 'vraćanja zemljišta', koja se koristi da bi se od mina očistilo 928 km², koliko se procjenjuje da ih je preostalo u zemlji, brži od ranije korišćenih strategija.

EUFOR-ova uloga u deminiranju sada je obučavanje i savjetovanje, a bosanskohercegovačke agencije na teren šalju ekspertske timove kako bi od mina očistili ugrožena područja.

Međunarodni donatori doprinose humanitarnom deminiranju u BiH obezbjeđujući uređaje za detekciju i tešku mehanizaciju.

Ograničenja zbog pandemije COVID-19 znatno su otežala deminerske aktivnosti ove godine, a EUFOR planira da s početkom nove školske godine u septembru ponovno aktivira timove za obrazovanje o opasnostima od mina.

- Vraćanje zemljišta predstavlja budućnost uklanjanja i uništavanja starih mina i podržava naš trajni napredak ka sigurnom okruženju. Ograničenja zbog COVID-a spriječila su ove aktivnosti tokom nekoliko mjeseci, tako da ovaj nastavak deminerskih aktivnosti svima pokazuje pravac u kome se trebamo kretati - rekao je komandant EUFOR-a.

U Bosni i Hercegovini je trenutno aktivno 478 deminerskih projekata vraćanja zemljišta, a procjenjuje se da je njima obuhvaćeno 182.000 mina. Primjenom ovog pristupa deminiranju bit će skraćeno ukupno vrijeme potrebno za deminiranje, a raspoloživi novac će efikasnije biti upotrijebljen.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo