8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

13.07.2020 / 14:34 BiH - Skup u Historijskom muzeju

SABNOR u KS - Priznanja pojedincima i kolektivima

SABNOR u KS - Priznanja pojedincima i kolektivima
Foto: Fena / Vijesti.ba
Novinar Gojko Berić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić primili su danas na skupu u Historijskom muzeju BiH priznanje koje tradicionalno dodjeljuje Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantonu Sarajevo za 6. april - Dan oslobođenja Sarajeva.

Predsjednik SABNOR-a u KS Ibrahim Čomić novinarima je kazao da se ta priznanja dodjeljuju pojedincima i kolektivima koji su angažmanom podsjećali na prošlost na koju, kako je kazao, trebamo i moramo biti ponosni te ukazivali na budućnost ove države.

Berić i Fazlić zahvalni su za priznanje koje su dobili ističući da im to mnogo znači. Za Gojka Berića posebno je, među ostalim, važno što je prepoznat u lokalnoj zajednici u kojoj živi i radi. Akifa Fazlića raduje prilika za promoviranje ideje antifašizma za što kaže da je u osnovi ideja sloboda i tolerancije. To nam je, kaže, na ovom prostoru najviše i potrebno.  

Priznanja pripadaju i Radetu Aleksiću iz Trebinja ocu Srđana Aleksića koji je smrtno stradao braneći, tokom rata u BiH, prijatelja Bošnjaka u tom gradu, kao i pozorišnom djelatniku Dini Mustafiću. Njima će ta priznanja biti uručena naknadno.

Zahvalnice SABNOR-a KS ove godine pripadaju bivšem kantonalnom ministru za boračka pitanja Ismiru Juski, direktorici Robnih rezervi KS Jeleni Pekić, pukovniku u OS BiH Edinu Čajiću, Salimu Bilaloviću iz Gorske službe spašavanja Ilidža, te Udruženju penzionera vojnih osiguranika FBiH i Službi civilne zaštite Novo Sarajevo.     

Priznanja i zahvalnice za Dan oslobođenja Sarajeva dosad su dobili brojni dokazani antifašisti raznih profila. Ove godine taj događaj prolongiran je zbog pandemije virusa korona, a i današnja manifestacija održana je uz poštivanje mjera zaštite.     



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo