-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

13.07.2020 / 13:38 Regija - Predsjednik Kosova

Tači u Hagu: Kosovo je priča o uspjehu, ovo je cijena za slobodu

Tači u Hagu: Kosovo je priča o uspjehu, ovo je cijena za slobodu
Hašim Tači / Reuters
Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) danas će (13. jula) u Hagu, na poziv Specijalizovanog tužioca, biti ispitan povodom optužnice za ratne zločine.

Uoči ulaska u zgradu Specijalnog suda, Tači se kratko obratio novinarima rekavši da je "danas ovdje da poštujem ono za što sam sanjao i za šta sam se borio - slobodno nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona".

"Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i da uspijem za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju. Niko ne može prepisati historiju - ovo je cijena za slobodu. Vjerujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu. Jako sam ponosan. Kosovo je član EU, NATO-a i vječnog prijateljstva sa SAD-om", rekao je Tači.

Ovo je prvi put da javnost zna da je jedna osoba pozvana na intervju, nakon što je optužnica protiv te osobe već podnijeta na razmatranje. Nije, međutim, poznato u kakvom je svojstvu Tači pozvan na intervju.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem juna saopštila da je protiv Tačija 24. aprila podnijeta optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji (Veseli) kao i "druga lica" u deset tačaka terete za niz zločina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo