16°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

13.07.2020 / 12:55 BiH - Ustavni sud RS

Zaključci NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma samo politički stav

Zaključci NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma samo politički stav
Foto: Arhiv

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) nije danas prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS ...

... za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zaključcima u vezi sa Informacijom o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta.

Ta rezolucija je usvojena na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Narodna skupština RS u usvojenim zaključcima je potom odbacila taj dokument, na posebnoj sjednici održanoj 1. juna 2020. godine, a zatim je bošnjački klub stavio veto na tu skupštinsku odluku.

Vijeće Ustavnog suda RS je danas odbacilo bošnjački zahtjev, jer je ocijenjeno da, s obzirom na sadržinu osporenih Zaključaka kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ovi akti ne sadrže norme općeg karaktera, već da je riječ o aktima kojim se izražava politički stav Narodne skupštine Republike Srpske u vezi predmetne Informacije.

Zbog toga, Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim pravnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu, 1. juna prisustvovali glasanju o zaključcima u parlamentu bh. entiteta RS.

U zaključcima koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici, između ostalog, navodi se da Rezolucija "ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo