10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

13.07.2020 / 12:02 BiH - Uz pridržavanje mjera

Gornjovakufski antifašisti obilježili godišnjicu oslobođenja grada

Gornjovakufski antifašisti obilježili godišnjicu oslobođenja grada
Foto: FENA

Dostojanstveno i uz pridržavanje mjera propisanih s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, obilježena je 78. godišnjica od prvog oslobođenja Gornjeg Vakufa u narodnooslobodilačkom ratu 1941-1945.

Uz organizatore, članove Udruženje antifašista i boraca NOR-a iz toga grada (UABNOR), događaj su svojim prisustvom uveličale delegacije SABNOR-a SBK-a, te antifašista iz Bugojna, Travnika i Viteza.

Na lokaciji Partizanskog groblja položeno je cvijeće i odata počast svim poginulim patriotama, a prigodan historijski čas održao je prof. Ešref Karamustafić.

Kako je kazao član Predsjedništva UO SABNOR-a SBK-a i predsjednik NO UABNOR-a Gornji Vakuf-Uskoplje Dževad Dedić, cilj događaja bio je da se ukaže na značaj očuvanja tekovina NOR-a za sadašnje i sve buduće generacije.

- Gornji Vakuf je prvi put oslobođen 12. jula 1942. i to je datum koji obilježavamo svake godine. Jer, narod koji ne poštuje svoju historiju, ne može imati ni budućnost kakvu želi. Također, na ovaj način promoviramo vrijednosti antifašizma, bez kojeg nema budućnosti Bosne i Hercegovine i Evrope – istaknuo je.

Zahvalio je mladima iz ove općine na aktivnostima u čišćenju platoa Partizanskog groblja, koje je odnedavno bogatije za oko tristo sadnica raznog zelenila, kao i određenim brojem klupa za odmor sve brojnijih šetača koji posjećuju ovo historijsko mjesto.  

- Činjenica da se ovdje nalaze posmrtni ostaci boraca NOR-a iz Crne Gore, Dalmacije i drugih dijelova nekadašnje države, potvđuje da je ovo mjesto suživota i istinskih vrijednosti za koje se zalažu svi oni kojima je antifašizam u srcu - zaključio je Dževad Dedić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo