16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.07.2020 / 11:54 Svijet - Prijeti im do pet godina zatvora

Vodeći aktivisti u Hong Kongu optuženi za neovlašteno okupljanje

Vodeći aktivisti u Hong Kongu optuženi za neovlašteno okupljanje
Arhiv

Trinaest uglednih demokratskih aktivista u Hong Kongu pojavili se u su se u sudnici u ponedjeljak pod optužbom da su održali neovlašteni skup obilježavanja godišnjice gušenja prodemokratskih protesta na trgu Tienanmen, u posljednjem u nizu krivičnih postupaka protiv čelnika protesta u nemirnom finansijskom središtu.

Prošlog su mjeseca deseci hiljada građana Hong Konga prkosili zabrani mitinga kako bi 4. juna obilježili godišnjicu smrtonosnog gušenja masovnih studentskih protesta 1984.  na kojima se tražila veća demokratija u Kini.


U Hong Kongu se svake godine u posljednje tri decenije održavaju pomeni na proteste na Tienanmenu, koji obično privuku mase ljudi.

Ovogodišnja komemoracija je zabranjena po prvi put jer su se vlasti pozvale na mjere zbog koronavirusa. U to vrijeme je lokalna transmisija virusa bila najvećim dijelom zaustavljena.

Hiljade ljudi pojavile su se, međutim, noseći svijeće u svojim kvartovima i u parku Victoria, tradicionalnom mjestu održavanja komemoracija.

Policija je kasnije uhapsila 13 vodećih aktivista koji su se bili okupili u parku Victoria.

Svi koji su se danas pojavili u sudnici zvanično će biti optuženi za „podsticanje“ na nezakonito okupljanje, što povlači kaznu zatvora do pet godina.

Među njima su Jimmy Lai,  milioner i vlasnik otvoreno prodemokratskih novina Apple, veteranski demokratski aktivisti kao što su Lee Cheuk-yan i Albert Ho, kao i mladi  aktivista Figo Chan, prenosi AFP.

Kina je u prošlom mjesecu uvela zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji ima za cilj suzbijanje protesta.

Zakon navodi da ima za cilj borbu protiv subverzije, secesije, terorizma i stranog uplitanja, s maksimalnom kaznom doživotne robije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo