19°C
Mostar 19°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

13.07.2020 / 09:49 Svijet - Poljska

Duda nadomak pobjedi na predsjedničkim izborima

Duda nadomak pobjedi na predsjedničkim izborima

Dosadašnji poljski predsjednik Andrej Duda blizu je pobjedi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, pokazuju u ponedjeljak rezultati na temelju prebrojanih 99,97 posto glasova.

Njegova pobjeda omogućit će vladajućim nacionalistima da prodube svoje konzervativne reforme, ocjenjuje Reuters. Duda, kojega podupire vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) dobio je 51,2 posto glasova, objavilo je Nacionalno izborno povjerenstvo.

Povjerenstvo je na konferenciji za novinare istaklo da ostatak glasova koji se još trebaju prebrojati ne može značajnije izmijeniti rezultate.

Liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, kandidat najveće oporbene stranke centrističke Građanske platforme, dobio je 48,8 posto glasova.

Konzervativni predsjednik u početku je bio izraziti favorit. Kampanja mu je bila žučljiva, prožeta homofobnim tonovima i napadima na nezavisne medije. Trzakowskog je optuživao da neće služiti poljskim već tuđim interesima.

Trzaskowski je s vremenom nadoknadio zaostatak, obećavši da će popraviti odnose s Europom i vetom blokirati zakone kojima bi se potkopavala načela pravne države.

Zbog pandemije koronavirusa prvi je puta svim građanima omogućeno dopisno glasanje. Pravo glasa imalo je oko 30 miliona ljudi, uključujući 500 000 Poljaka izvan domovine.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo