5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

12.07.2020 / 18:56 Svijet - Prijedlog članicama EU

Njemačka zbog hakerskih napada traži uvođenje sankcija Rusiji

Njemačka zbog hakerskih napada traži uvođenje sankcija Rusiji
Foto: Vijesti.ba

Njemačka vlada je zemljama članicama Evropske unije predložila sankcije protiv Rusije zbog hakerskog napada na Bundestag prije pet godina, javlja Njemačka novinska agencija (dpa) u nedjelju.

- Njemačka vlada polazi od toga da je u hakerski napad na IT mrežu Bundestaga u maju 2015. bio umiješan jedan zvaničnik obavještajne službe ruske vojske GRU. Zbog toga je vlada svojim partnerima iz EU-a predložila uvođenje zajedničkih sankcija protiv Moskve - javlja dpa pozivajući se na odgovor koji je zastupnički klub stranke Ljevica dobio na upit njemačkoj vladi.

Njemačka vlada traži uvođenje sankcija pozivajući se na okvir Vijeća EU-a iz 2017. kojim se omogućuje uvođenje mjera za odvraćanje od kibernetičkih napada.

- Njemačka vlada je prijedloge za sankcije protiv Rusije potkrijepila obilnim paketom dokaza do kojih su došli istražni organi i podacima obavještajnih službi - stoji u odgovoru njemačke vlade zastupničkom klubu Ljevice.Glasnogovornik Evropske unije je rekao kako zemlje članice mogu podnositi prijedloge za sankcije o kojima onda mora jednoglasno odlučiti Vijeće EU-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je svojevremeno, oslanjajući se na rezultate istrage govorila o "nečuvenom i skandaloznom" slučaju.

Glasnogovornik zastupničkog kluba Ljevice za pitanja EU-a Andrej Hunko smatra da je uvođenje sankcija "krivi odgovor" na ovakve napade.

Strahuje da je poveznica koja vodi prema Rusiji možda "lažna i namjerno postavljena".

Glavno državno tužilaštvo u Karlsrueu je početkom maja podiglo optužnicu protiv ruskog državljanina Dmitrija Badina kojeg se sumnjiči da je kao pripadnik jedne hakerske grupe učestvovao u napadu na IT mrežu Bundestaga.

Tom prilikom je, kako se pretpostavlja, velika količina podataka, prije svega elektronske pošte zastupnika, prebačena na jedan server u inozemstvu.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo