24°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

12.07.2020 / 14:12 BiH - Sarajevo

Odata počast žrtvama masakra u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji

Odata počast žrtvama masakra u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji
Foto: FENA
Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen obilježje, te odala počast žrtvama masakra u ulici Hakije Turajlića do broja 39 na Dobrinji.

Na današnji dan, prije 27 godina, granata ispaljena sa položaja vojske Republike  Srpske usmrtila je 13 građana Sarajeva dok su čekali u redu za vodu na ovom mjestu.

Ubijeni su: Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić, Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković. Još 14 građana je tada lakše i teže ranjeno.

Sabihi Fajić su zločinci tog dana ubili majku i dvije sestre. Kazala je kako joj je bolno govoriti o gubitku najmilijih.

- Znam da se ovaj masakr našao u optužnici protiv Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog granatiranja Sarajeva, ali bi bolje bilo da su svi oni koji su počinili neko zlo kažnjeni za to - poručila je Fajić i dodala kako se nada da se zločini počinjeni nad civilima Sarajeva nikada i nigdje neće ponoviti.

Počast žrtvama masakra u ulici Hakije Turajlića danas su odali i članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije, kao i delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, mjesne zajednice i Unije civilnih žrtava rata KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo