8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

12.07.2020 / 09:33 Ekonomija - Almin Mališević

Sekcija inženjera rudarske struke naredne sedmice počinje s radom

Sekcija inženjera rudarske struke naredne sedmice počinje s radom
Almin Mališević / FENA
Iz Inženjerske komore Federacije BiH je najavljeno da će sekcija inženjera rudarske struke u srijedu održati online konstituirajuću sjednicu.

Po riječima sekretara te komore Almina Mališevića, radi se o struci koja ima veliki značaj u BiH.

 - Cilj osnivanja ovakve sekcije je poput ostalih, unapređenje struke, izrada registra inženjera, provođenje edukacija i drugo. Među prvim poslovima će sigurno biti omasovljavanje članstva i sagledavanje potreba tržišta rada. U BiH inženjeri rudarstva se školuju na dva fakulteta, a u FBiH je jedini Rudarsko geološko građevinski fakultet u Tuzli. Potreba za inženjerima rudarstva je velika i cilj je da se u regionu na nivou inženjerskih komora priznaju stručni ispiti, licence i slično. To će pojednostaviti procedure i osigurati prohodnost kadrova - kazao je Mališević za Fenu.

U okviru Inženjerske komore FBiH, kako je dodao, dosad je formirano šest sekcija. To su Sekcija inženjera biljne proizvodnje, Sekcija inženjera geologije, Sekcija inženjera hortikulturne i pejzažne struke, Sekcija inženjera sigurnosti, Sekcija inženjera građevinske struke i Sekcija inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija.

Mališević je naveo da postoji veliki interes za Inženjersku komoru od njenog osnivanja i da nakon manje od šest mjeseci rada, već imaju više do 500 članova. Dosad su najveći interes iskazali inženjeri građevinarstva, ali po broju članova, puno ne zaostaju ni druge struke.

Pandemija koronavirusa je djelimično usporila rad na formiranju matičnih sekcija. Do pojave pandemije formirano je pet sekcija, a šesta, Sekcija inžinjera elektronike, automatike i telekomunikacija, sredinom aprila.

- Pripremamo konstituisanje nekoliko sekcija. Naredne sedmice to je sekcija inženjera rudarske struke, poslije toga su planirane sjednice inženjera mašinstva, šumarstva, elektrotehnike, poljoprivrede, IT, saobraćaja. Vjerujemo da ćemo do kraja godine imati formirane sve planirane sekcije – istakao je Mališević.

Rad Inženjerske komore FBiH, kako je dodao, intenziviran je u posljednja dva mjeseca.

- Radi se na izradi web stranice Komore, koja će uskoro biti u funkciji. Neke od sekcija su pokrenule aktivnosti u skladu sa svojim programima rada. Na adrese nadležnih već su upućeni određeni prijedlozi, inicijative. Među ostalim, u okviru Komore se razgovaralo i o veoma ozbiljnoj problematici, kao što je Zakon o javnim nabavkama BiH – dodao je Mališević.

Inženjerska komora FBiH je asocijacija inženjera svih struka, koja je sredinom januara ove godine osnovana u okviru Privredne komore FBiH s ciljem afirmacije i razvoja inženjerstva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo