9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

11.07.2020 / 18:48 Regija - Edi Rama

Razmjer i okrutnost genocida je tragedija koja nas opterećuje i danas

Razmjer i okrutnost genocida je tragedija koja nas opterećuje i danas
Edi Rama / Vijesti.ba
Odajući počast bosanskim žrtvama genocida u Srebrenici, predsjedavajući OSCE-a i albanski premijer Edi Rama rekao je danas da, sjećajući se ovog stravičnog zločina, moramo činiti više od same komemoracije i riječi te naučiti lekciju.

- Razmjer i okrutnost ovog genocida je tragedija koja nas opterećuje i danas, dvadeset i pet godina poslije - rekao je Rama te odao počast žrtvama genocida i izjavio najdublje saučešće porodicama ubijenih.

Premijer je izrazio zabrinutost zbog rastućeg trenda prekrajanje historijskih činjenica o zločinima koji su se dogodili u Srebrenici i okolini u ljeto 1995. godine.

- Zlonamjerni revizionizam historije može dovesti ponovo do istih grešaka i zločina. Domaći i međunarodni sudovi dokumentovali su ono što se događalo u Srebrenici i okolini 1995. godine. To naglašava nužnost pravde. Nekažnjavanje nije opcija - smatra on.

Albanski premijer je podsjetio na činjenicu da uvijek kažemo kako se Srebrenica nikada ne smije ponoviti, ali da je samo nekoliko godina kasnije na Kosovu bio razorni sukob.

Zaključio je da odgovornost za zločine snose počinitelji, ali je mišljenja da su i društva također kriva ako ne pamte i ne nauče lekcije iz onoga što se dogodilo u Srebrenici.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo