7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

11.07.2020 / 15:53 BiH - Vatikan

Papa imenovao Petra Palića novim mostarsko-duvanjskim biskupom

Papa imenovao Petra Palića novim mostarsko-duvanjskim biskupom
Foto: Vijesti.ba

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg hvarskog biskupa Petra Palića za biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog koji će na tome mjestu naslijediti mons. Ratka Perića.

Papa Franjo prihvatio je u subotu odreknuće od biskupske službe Perića te na njegovo mjesto imenovao Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa, objavljeno je točno u podne istodobno u Vatikanu i Mostaru. Nakon više od godinu dana otkako je biskup Perić zbog navršene kanonske dobi od 75 godina (2. veljače 2019.) Svetom Ocu na raspolaganje stavio svoj mandat, dvije hercegovačke biskupije imaju novoga biskupa u osobi mons. Palića. Nakon što je pročitana papinska bula kojom je objavljeno imenovanje biskupa Palića snažno su zazvonila zvona na mostarskoj prvostolnici.

Petar Palić u Mostar stiže s Hvara gdje je dvije godine bio biskup. Ovaj Janjevac je obnašao i dužnosti generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije i generalnoga vikara Dubrovačke biskupije. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. Doktorirao je teologiju na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu. Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom 9. ožujka 2018.

Biskupa Palića u Hercegovini očekuju dva važna otvorena crkvena pitanja, rješavanja statusa razriješenih franjevaca koji su odbili predati župe dijecezanskim svećenicima, te pitanje međugorskog fenomena o ukazanjima blažene Djevice Marije, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo